Katwijk, Scheveningen en Wassenaar

Fietsroute 126055

Aangeboden door:

27237 390

Omschrijving

Berkheide is een klein, maar belangrijk kustgebied bij Katwijk. Met het ontstaan van de duinen vanaf het jaar 1100 is het landschap nog jong te noemen. Het gebied is open en kalkrijk, en de ondergrond van Berkheide bestaat uit klei. In het noorden van het duingebied komen veel planten voor als oorsilene, kleine ratelaar, stinkende ballote, ruw gierstgras en bitterkruidbremraap. Dit is een zogenaamde zeedorpen- en graslandenvegetatie. Waterral, blauwborst, roodborsttapuit en de bijna verdwenen tapuit broeden tussen de duinen en in de grazige graslanden, terwijl het gescharrel van de zandhagedis en de rugstreeppad worden begeleid door het getjirp van de blauwvleugelsprinkhaan.

Dan ga je je weg door het duingebied zoeken naar Katwijk. Wanneer je verder fietst, kan je op verschillende plaatsen wat geschiedenislessen meepikken. Bij Oudheidkamer Wassenaar kan je voorwerpen zien die in de bodem in en om Wassenaar zijn gevonden. Oude gereedschappen, mooie maquettes van oude landhuizen en laat-middeleeuwse voorwerpen uit afgebroken kastelen, maar ook bodemvondsten die dateren uit de prehistorie worden hier tentoongesteld.

Op de plek waar het huidige kasteel ‘De Wittenburg’ staat, werd in 1855 al een andere burcht gebouwd. Dat oude huis wordt in 1899 afgebroken, wanneer het pand een nieuwe eigenaar krijgt. Het bouwen van het markante pand gaat niet zonder slag of stoot: de eigenaar heeft moeite met kiezen of hij een woning wil in de stijl van een statig kasteel of van een historisch landhuis en bouw werd verschillende keren stilgelegd, sommige delen werden weer afgebroken of het ontwerp werd tussentijds gewijzigd. Bij oplevering blijkt de moeizame samenwerking tussen architect, uitvoerder en opdrachtgever niet het resultaat op te leveren waarop de opdrachtgever hoopte. Uiteindelijk wordt alsnog het oorspronkelijke ontwerp gebouwd, een prachtig pand waarin tegenwoordig een hotel gevestigd is.

Als laatste bezienswaardigheid kom je het Toverlantaarnmuseum tegen. De uitgebreide collectie van toverlantaarns is indrukwekkend. Nico en Henk, de oprichters van het leuke museum waarin alle facetten van historische entertainmentprojectie worden belicht, delen een gezamenlijke passie voor toverlantaarns. De eerste projector, die laterna magica of “tooverlantaarn” werd genoemd, komt uit Nederland en werd in 1659 door Cristiaan Huygens getekend. In het knusse museum worden veel activiteiten georganiseerd: je kunt er gewoon een leuke voorstelling bijwonen, maar het museum biedt ook workshops aan. Door de grote collectie en de kennis van de eigenaars kan het museum zelfs een onderdeel van bepaalde onderwijsprogramma’s verzorgen!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Visrestaurant De Dagvisser (Doctor Lelykade, 2583 CM, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Visrestaurant De Dagvisser
Doctor Lelykade
2583 CM Den Haag
Plan route naar startpunt

VVV Scheveningen in boekhandel Scheveningen

Keizerstraat
2584 BC Den Haag
070 322 95 58
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Zeekant
2586AK Den Haag

Bezoekerscentrum Binnenhof

Korte Vijverberg
2513 AB Den Haag

den haag centraal

Centraal Station
2595DB Den Haag

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Visrestaurant de Dagvisser

Visrestaurant De Dagvisser

Restaurant

Al sinds 1996 is Visrestaurant De Dagvisser, hét visrestaurant...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oudheidkamer Wassenaar

Oudheidkamer Wassenaar

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ben , Overijssel

op:

"Mooie afwisselende route!"

  op:

Marilena, Anders

op:

"Prachtige en verrassende route!"

 geplaatst op:

Wij hebben nabij knooppunt 58 (zijdelaan) geparkeerd. Dit was ideaal. Zo start je vrij stedelijk waarna je na zo'n 10 kilometer bij de duinen uitkomt. Prachtig fietspad, we hebben zelfs een vos gezien! Je sluit de route af met de landgoed fietsroute. Ook nog een schitterend stuk dwars door prachtige landgoederen. Aanrader!

"Landgoederen en kust"

 geplaatst op:

Mooie route!!

Aimée, Anders

op:

Daan

op:

Gemna

op:

Martha, Anders

op:

"Prachtig wel goed opletten"

 geplaatst op:

De router gaan in Wassenaar over van bordjes naar landgoed route En in Scheveningen stuurt de route je over het wandelpad op het strand dat mag niet Na bordje 38 Katwijk volgen kom je vanzelf in de duinen

"Slechte route - afsluitingen, wandelpaden, strand(!)"

 geplaatst op:

Het zal ook door de drukte op tweede Pinksterdag komen maar dit was een zeer slechte route met veel onnauwkeurigheden (paden die niet meer bestaan, route stuurt je over wandelpaden, route loopt over het strand(!)) en afsluitingen (domme pech in 2018).

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 126055 | Toegevoegd op 12-7-2013 | Laatst gewijzigd op 1-4-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding