Ontdek de oevers van het kanaal Charleroi-Brussel bij Seneffe

Fietsroute 125725

Aangeboden door:

2179 9

Omschrijving

In de omgeving van Seneffe kun je heerlijk fietsen door een rustig landschap dat wordt doorsneden door het kanaal Charleroi-Brussel. Deze route neemt je een stukje mee langs dit kanaal dat een verbinding vormt tussen de Schelde en de Maas. Zo kun je lekker schepen bewonderen tijdens het fietsen.

Het oude kanaal
Aan de oevers van het kanaal vind je verschillende mooie bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de restanten van het oude kanaal Brussel-Charleroi. Dit kanaal werd in 1832 in gebruik genomen. Ten zuiden van Ittre wordt het landschap heuvelachtiger en de ondergrond rotsig. Het kanaal krijgt hier meer bochten en sluizen. Het ruigste stukje ligt tussen Ronquières en Seneffe. Hier overbrugt het kanaal een hoogteverschil van zo’n 70 meter. Het oude kanaal werd uiteindelijk 75 km lang met maar liefst 57 sluizen.

Het Hellend Vlak van Ronquières
Als je een heel klein stukje van deze route afwijkt wanneer je het kanaal over bent gestoken, ontdek je het Hellend Vlak van Ronquières, geopend in 1968. Dit reusachtige bouwwerk op het kanaal Charleroi-Brussel strekt zich uit over 1432 meter en overbrugt een hoogteverschil van 68 meter. De twee bakken van het Hellend Vlak kunnen elk een schip van 1350 ton vervoeren. De hele manoeuvre voltrekt zich in ongeveer 40 minuten.

Schepen observeren
Bij het bezoekerscentrum bij de sluis krijgen de bezoekers de kans om het in- en uitvaren in de bakken te observeren vanaf loopbruggen, die bereikbaar zijn via panoramische liften. Deze pareltjes van industrieel erfgoed zijn echter niet de enige bezienswaardigheden langs de route. Het kasteel van Seneffe met het Museum van Edelsmeedkunst is ook de moeite waard. Genoeg ingrediënten dus voor een afwisselend dagje uit.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Avenue du Petit Roeulx, 7181, Seneffe, Henegouwen, België
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Seneffe
Avenue du Petit Roeulx
7181 Seneffe
Plan route naar startpunt

Chaussée de Nivelles
7181 Seneffe

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Waterradmolen

Waterradmolen

Waterradmolen

In Écaussinnes vind je een oude watermolen uit de 17e eeuw aan...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125725 | Toegevoegd op 10-7-2013 | Laatst gewijzigd op 28-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding