Bilzen, Membruggen en Hoeselt

Fietsroute 125704

Aangeboden door:

1255 35

Omschrijving

Zijn we in de Bordeauxstreek beland? Je zou het wel denken! Het Wijnkasteel Genoelselderen heeft niet alleen het uiterlijk van een Frans kasteel, het produceert ook wijn die moeiteloos concurreert met de Franse topwijnen. Dit komt door de bodem: de mergelondergrond in Riemst is vergelijkbaar met die van de klassieke Franse wijnstreken. Bovendien stemt het lokale klimaat overeen met het klimaat in de Bourgognestreek van zo’n 100 jaar geleden. Combineer dit met wijnranken van de hoogste kwaliteit en je krijgt topwijnen die in de beste Belgische restaurants op de kaart staan. En dit is niet het enige kasteel waar je langsfietst op deze route. De Landcommanderij Alden Biesen, die je in Bilzen tegenkomt, werd gebouwd door de Duitse ridderorde. Nu is het indrukwekkende kasteelcomplex fraai gerestaureerd en omgevormd tot cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Een bezoek aan het kasteel brengt je heel ver terug in de tijd. Nagenoeg het hele domein buiten, met inbegrip van de kerk en van het Engels park, is vrij te bezoeken. De Franse tuin is tegen betaling te bezichtigen. Heb je de tijd, laat je hier dan eens rondleiden door een gids – ook een leuk idee voor dag twee, als je hier in de buurt overnacht. Het mooiste deel van de waterburcht is namelijk het authentiek gerestaureerde appartement van de landcommandeur en het blauwe salon. Deze ruimtes zijn alleen te bezichtigen met een gids. Slofjes voor over je schoenen te trekken liggen klaar – alles om het dure parket te beschermen! Het onthaalcentrum in Alden Biesen-Bilzen heeft de aangename taak het prachtige Haspengouwse kastelenlandschap van Alden Biesen te promoten. Burchten, religieuze monumenten, mergelgrotten: Haspengouw ademt geschiedenis. Hier ligt Tongeren, oudste stad van België. Maar ook het gravenstadje Borgloon en Sint-Truiden, zesde monumentenstad van Vlaanderen. Meer dan 100 kastelen kruiden het landschap, waaronder landcommanderij Alden Biesen, een van de grootste kasteeldomeinen van de Euregio. Naast een echte kastelenregio is Haspengouw ook de grootste fruittuin van West-Europa. In april verandert het landschap in één kleurrijke bloesemzee, in het najaar prikkelen miljoenen oogstrijpe appels, peren, aardbeien, kersen, bramen en bessen je zintuigen. Tijdens de bloesem- en oogstfeesten zetten veilingen en fruitbedrijven de deuren wijd open; overal vinden er dan fruitige activiteiten plaats. Tijdens deze route kom je ook nog een mooi natuurgebied tegen: het beschermd landschap Groenendaal-Zangerhei en het Bonijterbos, die deel uitmaken van de Munstervallei. De Munstervallei ligt precies op de overgang tussen de zandgronden van de Kempen en de leemgronden van Haspengouw. Dat zorgt ervoor dat in de streek typische soorten voorkomen van zowel de Kempen als Haspengouw. Vooral voor bos- en prooivogels is de Munstervallei een belangrijk gebied. De culturele schatten wordt hier duidelijk geëvenaard door de natuurlijke rijkdom!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

85
85 (Nieuwstraat, 3740, Bilzen, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

85
Jouw startpunt
Knooppunt 85
Nieuwstraat
3740 Bilzen
Plan route naar startpunt

Stationlaan
3740 Bilzen

Bilzen

Stationlaan
3740 Bilzen

Toerisme Bilzen stadhuis

Markt
3740 Bilzen
+32 (0)89 51 98 59
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Wijnkasteel Genoelselderen

Wijnkasteel Genoelselderen

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Alden Biesen-Bilzen

De Landcommanderij Alden Biesen

Kasteel

Alden Biesen is één van de grootste kasteeldomeinen in de Eure...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125704 | Toegevoegd op 10-7-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding