Herentals, Lichtaart en Vorselaar

Fietsroute 125691

Aangeboden door:

2401 50

Omschrijving

Met deze route ontdek je de mooie vallei van de Kleine Nete. Langs dit riviertje liggen nog een paar vroegere vloeibeemden, die de zeldzame fauna en flora van waterrijke gebieden herbergen. Het systeem van vloeibeemden is een oude landbouwtechniek, waarbij hooilanden langs rivieren regelmatig bevloeid werden met vruchtbaar makend rivierwater. De bevloeiing zorgde voor een hogere hooiopbrengst. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de Kleine Netevallei gekanaliseerd en de verbinding tussen de rivier en de hooilanden verbroken. Daardoor werd het voor talrijke planten en dieren erg moeilijk om te overleven in de Kleine Netevallei. Natuurbeheer probeert hier nu de zeldzame planten- en diersoorten weer terug te krijgen en dat lukt heel aardig. Je vindt er planten die graag groeien op heel natte plaatsen langs kleine rivieren, zoals bijvoorbeeld moesdistel en lange ereprijs. In het deelgebied 't Zomerklokje groeit zelfs de gelijknamige zeldzame plant, die wat lijkt op een sneeuwklokje. En de Netevallei is ook een thuis voor watervogels als wintertaling en blauwe reiger. Startpunt van je route is het stadje Herenthals. Herentals is de 'historische hoofdstad van de Kempen,' dankzij zijn rijke verleden van meer dan 800 jaar én een schat aan eeuwenoude monumenten. In een inmiddels langer verleden, zorgde ‘wielerkeizer’ Rik Van Looy met zijn ruim 500 overwinningen ervoor dat Herentals bekend werd. Het is een bruisende stad met een drukbezocht centrum en tal van leuke restaurantjes en cafeetjes die ervoor zorgen dat je je hier nooit verveelt. Een perfect plekje voor een kop koffie voor de dag begint! Met deze route kom je niet alleen veel natuur tegen, ook de culturele hightlights zijn de moeite. In Vorselaar staat een waterkasteel genaamd de Borrekens, dat werd gebouwd rond 1270 door de ridders van Rotselaar met wit zandsteen afkomstig uit Vilvoorde. Later werd het omringd met stenen wallen. Na een mooie landelijke route door onder andere natuurgebied de Goorkes, fiets je uiteindelijk langs het kanaal Bocholt-Herenthals weer terug naar het starpunt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

11
11 (De Beukelaer-Pareinlaan, 2200, Herentals, Flanders, Belgium)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

11
Jouw startpunt
Knooppunt 11
De Beukelaer-Pareinlaan
2200 Herentals
Plan route naar startpunt

Kabienstraat
2290 Vorselaar

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Floreal Camping Kempen

Floreal Kempen

Camping

Floreal Camping Kempen is een viersterrencamping vlakbij het B...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Borrekens

Borrekens

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Fijne fietsroute"

 geplaatst op:

Heerlijk om te fietsen

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125691 | Toegevoegd op 10-7-2013 | Laatst gewijzigd op 5-11-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding