Halen, Neerlinter en Waanrode

Fietsroute 125684

Aangeboden door:

1510 26

Omschrijving

Dit fietstochtje start in Liebroek, vlakbij Diest. Deze landelijke route leid je door het brede valleigebied van de Grote Gete, vol van graslanden, afgezoomd met hagen en rijen populieren. In Budingen zie je waar Kleine en Grote Gete samenvloeien tot één rivier. Je rijdt hier een heel eind over de zogenaamde IJzeren Weg, een voormalig spoortracé dat drie stadjes in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant verbindt: Tienen, Zoutleeuw en Diest. Het is nu al meer dan een kwarteeuw geleden dat hier een trein voorbij pufte: al in 1957 werd het reizigersverkeer op deze spoorlijn stopgezet en in 1966 reed ook de laatste goederentrein tussen Halen, Geetbets en Diest. Nu het is ingericht als fietspad kun je hier kilometers lang ongestoord fietsen, zonder last van enig autoverkeer. Pas bij het mooie dorp Neerlinter buig je van het oude spoor af – gelukkig maar, want zo kun je meteen even vanaf je fiets rondkijken hier. Verderop, in Hoeleden moet je toch echt even afstappen om het Jacobinahof te bekijken. In deze prachtig gerestaureerde 18e-eeuwse vierkantshoeve heeft gastvrouw Jacobina haar madonna's tentoongesteld in een museum, waar ook drie eeuwen Vlaamse kant te zien is. In de renaissancezaal kun je je vergapen aan 17e-eeuwse meubelen, tapijten en Delfts aardewerk. In het kruidenhuis worden lessen gegeven in het gebruik van kruiden, afkomstig uit de kruidentuin, waar groenten, kruiden en bloemen weelderig groeien. De rozentuin geeft een fleurige tint aan het geheel. Trek gekregen? In de gastenzaal kun men genieten van Hagelandse lekkernijen en huisspecialiteiten. Vol goede moed trap je weer verder in de richting van Waanrode, het bloemendorp van het Hageland. Nationale en Europese prijzen viel het dorp reeds ten beurt – de moeite waard dus om even rond te kijken voor je weer terugkeert naar het startpunt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

350
350 (3545, Halen, Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

350
Jouw startpunt
Knooppunt 350
3545 Halen
Plan route naar startpunt

Diestersteenweg
3545 Halen

Bezoekerscentrum Webbekoms Broek

Omer Vanaudenhovenlaan 48
3290 Diest

Bezoekerscentrum NEC 't Vloot

Demerstraat
3560 Lummen

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtig maar zwaar ik met mtb"

 geplaatst op:

Zie hierboven

Wil de Bree, Limburg

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125684 | Toegevoegd op 10-7-2013 | Laatst gewijzigd op 17-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding