Hoksem, Hoegaarden en Meldert

Fietsroute 125659

Aangeboden door:

1642 18

Omschrijving

Een fietstocht rond Hoegaarden, die eindigt natuurlijk op een terrasje met een pul bier! Dit heerlijke witbier wordt gebrouwen in de gelijknamige stad. Het witbier is natuurlijk het bekendst; hiervoor wordt tijdens het brouwen naast gerstemout ook tarwe gebruikt, want het is de tarwe die het bier zijn bleke kleur en troebele kwaliteit geeft. Je leert er alles over achter de deuren van 't Wit Gebrouw, waar je volledig wordt ondergedompeld in de wereld van het Hoegaards Witbier. Na je bezoek geniet je natuurlijk van een heerlijk glas Hoegaarden Witbier in het Kouterhof. Maar voor het zover is moet je zeker nog even een kijkje nemen op de geosite Goudberg, waar je onderweg langskomt. Hier zijn versteende bomen te zien, overblijfselen van een subtropisch moerasbos dat wel 54,9 miljoen jaar oud is. Bij de versteende bomen is het hout molecule per molecule vervangen door kiezel. Heel de boom is als het ware omgevormd tot een stenen versie van zichzelf, waarbij de interne kenmerken van het hout bewaard zijn gebleven. Een ongelofelijk gezicht! Behalve de versteende cipressen uit het vroegere moerasbos, biedt de geosite Goudberg een prachtig overzicht van 55 miljoen jaar evolutie van de ondergrond. Meer dan 50 miljoen jaar geleden kwam de zee tot Hoegaarden en in de geosite kun je door de tijd heen wandelen langs de verschillende grondlagen. En dan is het tijd voor al het lekker dat te proeven valt in Hoegaarden – en dat is meer dan alleen bier, deze regio staat bol van de streekproducten. In de Tuinen van Hoegaarden, een ecologisch en duurzaam park in het centrum met meer dan 20 thematuinen, kun je kennis maken met verschillende wilde kruiden. Jan en Mieke Dewachter van distillerie en huisbrouwerij Nieuwhuys hebben speciaal voor de Tuinen van Hoegaarden een prairielikeur gestookt, een likeur op basis van kruiden geselecteerd uit de prairietuin. In verschillende Hoegaardse restaurantjes is de prairielikeur als digestief te vinden op de menukaart. Zoetekauwen nemen meteen een leuk souvenirtje mee: een chocoladepraline met kruidige prairielikeur. Weer helemaal klaar voor de rest van de tocht? Het is de moeite waard, want verderop fiets je langs het prachtige kasteel van Meldert, met een historie die teruggaat tot de 16de eeuw. Het huidige gebouw is eind 19de eeuw neergezet in neogotische stijl. Tegenwoordig is in het prachtige pand het Sint-Janscollege gevestigd en het kasteel, de dienstvleugel en het tuinpaviljoen zijn beschermd als monument. Het parkgebied, dat tot een prachtig natuurbos uitgroeide, is een beschermd dorpsgezicht en natuurreservaat. Een mooi plekje om de fietroute mee af te sluiten voor je terug naar het startpunt fietst.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

14
14 (Menebeek, 3320, Hoegaarden, Flandern, Belgien)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

14
Jouw startpunt
Knooppunt 14
Menebeek
3320 Hoegaarden
Plan route naar startpunt

Honsem

Koutemstraat
3370 Boutersem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Meldert

Meldert

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125659 | Toegevoegd op 10-7-2013 | Laatst gewijzigd op 24-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding