Asse, Mollem en Hamme

Fietsroute 125653

Aangeboden door:

1598 23

Omschrijving

Asse is een historisch plekje, dat waarschijnlijk al werd bewoond door de Nerviërs, een Belgische volksstam die ten tijde van de verovering door Julius Caesar in het noorden van Frankrijk en het zuiden van België woonde. Er zijn ook talrijke archeologische vondsten gedaan, die er op wijzen dat zich hier een belangrijk Romeins dorp zich bevond; zo zijn er overblijfselen van een pottenbakkerij gevonden, met goed bewaarde resten van ovens, en verder misbaksels en een bijgebouw. Er is zelfs een deel van een Romeinse weg blootgelegd, die nog steeds voor een deel te zien is in de entree van het politiebureau van Asse. Asse was dus een belangrijke plaats – in de tijd van de Noormannen (ca.900) zou zich hier zelfs een belangrijke burcht hebben bevonden. Asse lag op het kruispunt van handelswegen en was een belangrijk militair-strategisch knooppunt, waardoor het in de loop der eeuwen regelmatig door invallende legers bezet en in brand gestoken werd. Toch zijn er heel wat mooie plekjes bewaard gebleven, zoals de Sint-Martinuskerk waarvan de oudste delen teruggaan tot de 13e eeuw. Het 17e eeuwse Oud Gasthuis is enkele jaren geleden grotendeels gerestaureerd en maakt nu deel uit van cultuurcentrum Asse. De waardevolle authentieke keuken is bewaard gebleven. Neem ook zeker een kijkje op de Markt met een paar fraaie gebouwen uit de achttiende eeuw en let op het standbeeld van de Hopduvel, het symbool voor de stormwind die einde augustus lelijk te keer gaat en de hopranken tegen de grond smakt. Niet zo best voor de bierbrouwers die hier van oudsher gevestigd waren. Inmiddels is de hopteelt in deze streek ondertussen bijna volledig uit de streek verdwenen, maar nog altijd waakt de Hopduvel hier – met een in de hand Duvel-glas, dat elk jaar op de vooravond van de hopduvelfeesten wordt gevuld. Verderop fiets je langs de mooie Molenbeek naar het beschermde dorpsgezicht van Mollem. De molenbeek wordt niet voor niets zo genoemd, nog altijd vind je hier watermolens zoals de Ichelgemmolen en de Neerkammolen. Stuk voor stuk leuke plekjes om even af te stappen voor je weer terugfietst naar het beginpunt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

4
4 (Isidoor Crokaertstraat, 1731, Asse, Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

4
Jouw startpunt
Knooppunt 4
Isidoor Crokaertstraat
1731 Asse
Plan route naar startpunt

Driepikkel
1731 Asse

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Neerkammolen

Neerkammolen

Waterradmolen

Een eerste watermolen op de Grote Molenbeek bestond al in 1126...

Meer informatie
Geen foto van Ichelgemmolen

Ichelgemmolen

Waterradmolen

De watermolen Ichelgemmolen, Ukkelgemmolen of Molen van O.L.V...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Gilles, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125653 | Toegevoegd op 10-7-2013 | Laatst gewijzigd op 22-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding