Rondje Berlare: langs Schelde en Donkmeer

Fietsroute 125567

Aangeboden door:

1807 23

Omschrijving

Het Scheldeland is een prachtige regio voor fietstochtjes. Centraal gelegen in Vlaanderen tussen de steden Gent, Antwerpen en Brussel strekt het gebied zich uit over delen van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Er zijn wel 30 steden en gemeenten te vinden, elk met hun eigen charme. Met deze route rijd je een rondje om Berlare, een regio die bekend staat om het uitgestrekte Donkmeer, zijn gastronomie en de rustgevende groene omgeving. Het is ook de moeite waard om even het plaatsje in te duiken. De meest in het oog springende bezienswaardigheden zijn de opvallende Sint-Martinuskerk, de schandpaal voor het gemeentehuis en het kasteel. Het kasteelpark is toegankelijk, leuk om even een kijkje te nemen. Je rijdt hier een heel eind langs de prachtige rivier de Schelde, voor je afbuigt richting Kalken. Hier fiets je door een groot meersengebied langs de Schelde, de Kalkense Meersen. In dit vochtige gebied vind je tussen de graslanden zandige duinen met akkertjes. Natuurbeheer zorgt ervoor dat de soortenrijke graslanden en zeldzame broedvogels in stand blijven. De meest opvallende broedvogel is hier de grutto, als u hier in het voorjaar doorheen fietst hoort u misschien wel zijn schelle roep. Kalken zelf is een oud plaatsje met een historie die teruggaat tot de 12de eeuw, toen het nog Calkine werd genoemd. De benaming zou zijn afgeleid van het woord Kalekinion, wat staat voor een nederzetting in de bocht van een rivier. Einde 18de eeuw was Kalken een zelfstandig miniatuurstaatje met zelfs een eigen vorst, de heer van het dorp. Neem in Kalken even een kijkje bij de Sint-Denijskerk op het dorpsplein, met de achtkantige kerktoren die dateert uit de 13de eeuw. In de loop der tijd is er steeds meer aangebouwd, wat een heel bijzonder bouwwerkje oplevert. De Schelde heeft een sterke invloed gehad op dit gebied. Steeds weer verlegde de rivier traag haar loop. Na duizenden jaren was de oude Scheldearm opgevuld door veen, dat eind 17de eeuw door de mensen in Berlare werd ontgonnen om hun huizen mee te verwarmen. Later werd het een overstromingsgebied van de Schelde, de putten liepen vol en zo ontstond het uitgestrekt Donkmeer – donk is afgeleid van het Germaanse dunga; moerassig gebied. Het Donkmeer is een bekendheid in heel Vlaanderen dé grote trekker in dit gebied. Rond het meer vind je heel wat tavernes en restaurants, een heerlijk plekje om wat te eten na een eindje fietsen. De streekspecialiteit is paling. Je kunt je ook laten overzetten naar de Eendenkooi of – van voor- tot najaar – even over de markt kuieren. En daarna volg je het water, met even een landelijk doorsteekje, weer terug naar de Schelde waar het allemaal begon.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

76
76 (Oost-Vlaanderen, 9290, Berlare, Oost-Vlaanderen, België)
2.79 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

76
Jouw startpunt
Knooppunt 76
Oost-Vlaanderen
9290 Berlare
Plan route naar startpunt

Dorp
9290 Berlare

Vlaams Bezoekerscentrum Bastion VIII

Begijnhoflaan
9200 Dendermonde
+32 52 21 08 74
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125567 | Toegevoegd op 9-7-2013 | Laatst gewijzigd op 13-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding