Imposante bosdomeinen in het Brugse Ommeland

Fietsroute 125524

Aangeboden door:

2757 67

Omschrijving

Vlak onder Brugge vind je een prachtige natuur. Rond Oostkamp, het startpunt van je fietstocht, ligt bijvoorbeeld de Vallei van de Zuidleie. Al in de 13de eeuw werd in deze vallei een begin gemaakt met het uitgraven van het kanaal Gent-Brugge, één van de oudste kanalen van het land. Aan beide zijden van het kanaal liggen waardevolle natuurgebieden en oude meanders van de historische Zuidleie. Suytleye, Leye, Reie zijn middeleeuwse benamingen van het riviertje dat ooit de bovenloop vormde van de tegenwoordig wereldbekende Brugse reien. Verderop langs de route kom je door Lippensgoed-Bulskampveld, met zijn uitgestrekte loof - en naaldbossen en imposante dreven. Het provinciedomein van wel 232 hectare is onderdeel van het grootste openbaar groengebied van West-Vlaanderen. Tot de 18de eeuw was dit een desolate heidevlakte, daarna werd het ruige ‘Bulnas Campas’ ontgonnen. Met de stukjes heide, de akkers en weiden is het een heel gevarieerd park, met als stralend middelpunt een 19de eeuws kasteel in neogotische stijl. In 1904 kwam het landgoed in het bezit van de adellijke familie Lippens, die het omringende kasteelpark liet aanleggen. Hier zie je indrukwekkende oude bomen en een ommuurde moestuin, die is omgevormd tot een unieke kruidentuin met wel 400 soorten. Rond de tuin zijn ook nog een wagenmakerij met bijbehorende voertuigen te zien. Even voorbij Loca Labora, een sociale werkplaats met educatieve moestuin en bio-boerderij, kun je een ommetje maken naar het kasteel dat tegenwoordig dienstdoet als bezoekerscentrum is geworden. Zeker afstappen dus, het is de moeite om hier even rond te kijken! Allerlei plukjes natuur vormen hier één grote versnipperde natuurkaart. Net achter Maria-Aalter fiets je bijvoorbeeld nog door het Blekkerbos, een loofbos met veel eiken, beuken en tamme kastanje. Tot de 17de eeuw was het een uitloper van het Bulskampveld, maar vandaag is het een mooi op zichzelf staand bos van een slordige 350 hectare. Kom je hier toevallig in het najaar langs, dan zijn de herfstkleuren prachtig om te zien! Op het dorpspleintje van Maria-Aalter staan een reuzengrote kantklos en een bietenrooier met kapmes – beeldhouwwerken die verwijzen naar het harde buitenleven en de seizoenarbeid van vroeger. Verder is het kasteel Blekkervijver, nu het Sint-Stanislasgesticht van de Broeders van Liefde, een vermelding waard, al is het maar vanwege de ligging in een prachtig domein met dreven en vijver. Op de terugweg kom je nog een keer door het prachtige Lippensgoed-Bulskampveld met zijn mooie bosdreven. Ongelofelijk dat je hier zo’n mooi behouden natuur vindt, op een steenworp afstand van Brugge!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

83
83 (Waterstraat, 8020, Oostkamp, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

83
Jouw startpunt
Knooppunt 83
Waterstraat
8020 Oostkamp
Plan route naar startpunt

Sint-Pietersplein
8020 Oostkamp

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jeanpierre

op:

frank

op:

"Startpuntprobleem"

 geplaatst op:

Het startpunt is ergens in the middle of nowhere. Je kunt daar je wagen niet kwijt. Dus hebben we maar geparkeerd aan de kerk van waardamme waar een parking is en een proper openbaar toilet van de gemeente.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125524 | Toegevoegd op 9-7-2013 | Laatst gewijzigd op 24-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding