Voormezele, Westouter en Kemmel

Fietsroute 125520

Aangeboden door:

1826 34

Omschrijving

Vlak onder Ieper fiets je door het Heuvelland, dat zich langs de Franse grens uitstrekt. Je start je route midden in het glooiende landschap van de Ieperboog aan De Palingbeek, een beekje dat uitmondt in de Oude Vaart. De Palingbeek maakt deel uit van een uitgestrekt domein dat dezelfde naam draagt – één van de belangrijkste natuurgebieden van de streek, met heel wat planten- en diersoorten. Je kunt in deze streek niet om de Eerste Wereldoorlog heen. Ieper werd in die vreselijke tijd langs drie zijden belegerd, een front dat berucht werd als de ‘Ypres Salient’, de Ieperboog. Domein De Palingbeek en omgeving veranderden in één groot slagveld, waar duizenden soldaten het leven lieten. Het landschap bewaart nog altijd de diepe littekens in de vorm van bunkers en begraafplaatsen. Overal kom je hier kerkhoven tegen van de geallieerden, de rijen witte zerken maken nog altijd een verpletterende indruk. Verderop langs de route, in Kemmel, ligt het mooie kasteel 'De Warande'. Ook hier duikt de duistere geschiedenis van WOI weer op. Het kasteel van Kemmel stond oorspronkelijk ten noordoosten van het dorp, aan de Reningelststraat, en in december 1914 werd er een begraafplaats aangelegd op de noordzijde van het kasteeldomein. Die bleef in gebruik tot maart 1918, toen Franse en Commonwealthtroepen het dorp na hevige gevechten uit handen moesten geven. De begraafplaats werd later in dat jaar heroverd, maar ondertussen was deze – samen met de gebouwen van het kasteel – grotendeels verwoest. Het kasteel werd niet herbouwd, maar er werd een nieuw kasteel in neorenaissancestijl neergezet door de familie Bruneel (de la Warande werd later toegevoegd), een voorname familie in Kemmel. Tegenwoordig is hier het gemeentehuis gevestigd – misschien een wat grootse behuizing voor zo’n klein plaatsje, maar na een fusie van een aantal kleinere was dit een uitgelezen locatie voor al die samengevoegde gemeentebesturen. Het toen leegstaande kasteel in Kemmel bood uitkomst. De vroegere feestzaal is nu als gemeenteraad- en trouwzaal ingericht – een prachtig plekje voor een trouwplechtigheid!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

47
47 (Vaartstraat, 8902, Ieper, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

47
Jouw startpunt
Knooppunt 47
Vaartstraat
8902 Ieper
Plan route naar startpunt

Blauwepoortstraat
8900 Ieper

Dienst Toerisme Ieper

Grote Markt 34
8900 Ieper
+32 (0)57 23 92 20
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Cor, Anders

op:

"Pittig mooi tochtje, prachtige vergezichten."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125520 | Toegevoegd op 9-7-2013 | Laatst gewijzigd op 10-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding