Fietsen door de geschiedenis: Diksmuide en de IJzer

Fietsroute 125518

Aangeboden door:

1624 41

Omschrijving

Startpunt van je route is Diksmuide met zijn historische centrum. Loop hier voor of na je route zeker nog even over de markt met zijn Manneke uit de Mane langs het Stadhuis, het Begijnhof, de Vismarkt, de Sint-Niklaaskerk, de Kleine en Grote Dijk, de oude Bloemmolens en de jachthaven Portus Dixmuda. Diksmuide heeft een roemrucht verleden, waar ook de Eerste Wereldoorlog flink zijn stempel op heeft gedrukt. In de IJzertoren, waar je al snel langsfietst aan het begin van de tocht, komt het front weer tot leven met origineel materiaal zoals uniformen en wapens, geplaatst in levensechte decors. De rivier de IJzer, die je hier een heel eind volgt, zal bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Dit was immers waar het Belgische leger zich in 1914 terugtrok in een laatste poging om de Duitse aanval af te slaan. Het is moeilijk om niet van onder de indruk te raken van deze geschiedenis. Al fietsend door het mooie omringende landschap met zijn eindeloze vergezichten kom je langzaam weer tot jezelf. De charmante dorpskernen, eeuwenoude hoeves en beschermde natuurgebieden nodigen je uit voor een heerlijk ontdekkingstochtje. Verderop langs de IJzer, bij Nieuwkapelle, zie je een windmolen staan en verderop nog eentje. De windmolens zijn aangekocht door lokale gezinnen, bij een coöperatie die hier in de Westhoek de wind op steeds meer plaatsen omzet in energie. Leuk weetje: deze windmolens leveren genoeg energie om jaarlijks minimaal 1150 gezinnen van alle gemakken te voorzien! Pas bij het gehuchtje Fintele buig je af van de IJzer. Het ligt precies op de plek waar de Lovaart en de IJzer samenkomen, bij de schutsluis en overlaat. Ook de Grote Beverdijkvaart mondt hier uit. Neem ook even een kijkje bij de oude metalen brug over de IJzer en een oude houten, wegneembare brug, De Hooipiete genoemd, die ieder jaar over de IJzer werd gelegd zodat de boeren hun vochtige landerijen konden bereiken. Een bijzonder plekje en niet voor niets een beschermd dorpsgezicht! De Lovaart volg je vervolgens naar het oude stadje Lo, waar De Oude Abdij een mooi en fietsvriendelijk plekje is om even een hapje te eten of te drinken. Van de paters Augustijnen zijn vooral de serene rust en de unieke 18e eeuwse Duiventoren gebleven – én de paradijselijke omgeving, compleet met boomgaard en visvijver. De geschiedenis is hier overal om je heen – ook in het Mout- & Brouwhuis de Snoek, even verderop langs de route. Hier vind je een volledige, authentieke brouwerij en mouterij uit de 19de eeuw, een uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed. En natuurlijk moet je in het authentieke Brouwershof even proeven van die heerlijke, ambachtelijke brouwsels voor je weer verder fietst naar Diksmuide.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

74
74 (Kaaskerkestraat, 8600, Diksmuide, Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

74
Jouw startpunt
Knooppunt 74
Kaaskerkestraat
8600 Diksmuide
Plan route naar startpunt

Toerisme Diksmuide

Grote Markt 6
8600 Diksmuide
+32 (0)51 79 30 50
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Henny

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125518 | Toegevoegd op 9-7-2013 | Laatst gewijzigd op 6-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding