Nuth, Brunssum en Schinveld

Fietsroute 125034

Aangeboden door:

5147 112

Omschrijving

Het landschap van en rondom Brunssum werd in de prehistorie al bewoond. Archeologische vondsten en vermeldingen uit de middeleeuwen bewijzen dat het gebied de afgelopen 2.000 jaar aan één stuk door bewoond is geweest. Brunssum is sinds 1150 als heerlijkheid bekend en werd in 1794 een zelfstandige gemeente. Tot aan het begin van de twintigste eeuw bleef Brunssum een klein gehucht en de inwoners leefden van de landbouw. Maar nadat de staatsmijnen werden opgericht groeide Brunssum snel uit tot een belangrijk centrum voor steen- en bruinkoolwinning en kreeg de plaats meer economische betekenis. In 1995 verwierf het Limburgse plaatsje landelijke bekendheid, toen er zich een wonder leek te voltrekken: een Mariabeeld leek bloed te huilen. Onderzoek wees later uit dat de substantie die over het gezicht van de Heilige Moeder liep, gewoon gesmolten lijm was.

De Brunssummerheide is een heuvelachtig gebied, begroeid met heide, bos, vennen en venen. In het brongebied komt hoogveen voor; hier is de Brunssummerheide dus bijzonder vochtig. In het gebied kan je, mits je in de zomermaanden komt, veel vlinders zien fladderen. Door het hoge vochtgehalte leven er ook veel amfibieën en reptielen: groene kikkers, ringslangen en zandhagedissen zijn er geen uitzondering. Andere dieren zoals de nachtzwaluw en de boompieper hebben het er ook goed naar hun zin tussen planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Europarcs Resort Brunssummerheide (Akerstraat, 6445 CP, Brunssum, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Europarcs Resort Brunssummerheide
Akerstraat
6445 CP Brunssum
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Akerstraat
6445CP Brunssum

Bezoekerscentrum Brunssummerheide

Schaapskooiweg 99
6414 EL Heerlen
+31 (0)45 563 03 55

VVV Brunssum in de Openbare Bibliotheek

Rumpenerstraat
6443 CH Brunssum

Emmastaete

Lindeplein 7
6444AT Brunssum
0455 - 22 69 00
Stuur een mail

Scherpenseeler Denne
Übach-Palenberg

hoensbroek

Prins Clausstraat
6433JK Heerlen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Europarcs Resort Brunssummerheide

Europarcs Resort Brunssummerheide

Vakantiepark

Resort Brunssummerheide, liggend in het prachtige heuvelachtig...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Deels mooie trip"

 geplaatst op:

Van 24 naar 25 is een veel te lange afstand waar de navigeren niet voldoende is. Beste is om de tussenliggende knooppunten ook te noemen. Knp 25 is een Seada-end maar dat is niet nodig je kunt 50 m voor het knooppunt naar rechts en je komt op route naar 26 terecht. Zo voorkom je dubbelingen. Door de “stad Hoensbroek” is wellicht minste stukje.

Maureen, Anders

op:

Nico

op:

Olga

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Een mooie route met afwisselend landschap. Door het bos in Schinveld is een stuk minder geschikt voor de fietsen. Dat was een voetpad. Voor de rest is het prima te doen.

"Route 125034"

 geplaatst op:

Het is een aardig mooie fietsroute, maar er wordt veel aan de weg gewerkt op dit moment eind juli 2017 en er waren soms bordjes nog niet geplaatst. verder enkele stikkers moeten verwijderen om te zien waar we heen moesten (35) en was een bordje omgekeerd, maar dat had je direct door. Wij waren gestart in Schinveld en de start was even zoeken omdat we naar (30A) moesten en niet naar (30). Af en toe slecht wegdek, doordat men nog druk is met de wegenaanleg. Al met al toch lekker gefietst.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 125034 | Toegevoegd op 5-7-2013 | Laatst gewijzigd op 24-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding