Anloo, Rolde en Eext

Fietsroute 124993

Aangeboden door:

10798 147

Omschrijving

De Drentsche Aa zoekt kronkelend zijn weg door een landschap waar boeren al jarenlang de scepter zwaaien. Zij hebben het landschap desondanks redelijk gaaf weten te houden en hebben met respect voor de natuur zich aangepast aan de meanderende rivier. Dit is een gebied waar akkers op bolle essen zijn gemaakt, waar velden op hoger gelegen gebied zijn aangelegd en waar hooilanden en weilanden in lager gelegen beekdalen te vinden zijn. De landerijen worden gedomineerd door Saksische boerderijen rond brinken. Het resultaat: een uniek esdorpenlandschap zoals je nergens anders kunt vinden. In een schitterend coulisselandschap wisselen open en besloten stukken elkaar sterk af, waardoor het schilderachtige gebied altijd spannend blijft. Vanaf het startpunt van de route, je kunt je auto gratis parkeren bij De Koningsberg, fiets je naar een historische grafheuvel. Drenthe herbergt ook meerdere van deze eeuwenoude graven en alle grafheuvels in Nederland zijn archeologische monumenten. In deze heuvels uit de oudheid kregen doden hun laatste rustplaats. Wanneer er iemand overleed, werd hij in een grafkist of urn bewaard, waarna er een grafheuvel opgeworpen werd over de menselijke resten. In een grafheuvel werden meerdere mensen begraven. Er zijn zelfs grafheuvels gevonden die in verschillende tijden gebruikt zijn en die door de eeuwen heen steeds werden aangepast en opgehoogd. De grafheuvels in Drenthe dateren uit de bronstijd. Een andere historisch element tijdens je tocht is Motte Gieten. Een mottekasteel is een type burcht uit de Middeleeuwen, dat meestal van hout gemaakt is en werd gebouwd op een aangelegde heuvel van aarde: een motte. Op die heuvel werd een woontoren (donjon), burcht of verdedigingswerk aangelegd en de aarde waarmee de heuvel werd opgeworpen kwam vaak uit de slotgracht die er om heen werd uitgegraven. Het is niet duidelijk of de motte Gieten een permanente bewoner had en hoe de motte er in vol ornaat uit heeft gezien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

69
69 (Balloo, 9458TC, Aa en Hunze, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

69
Jouw startpunt
Knooppunt 69
Balloo
9458TC Aa en Hunze
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Balloo
9458TC Aa en Hunze

Parkeerplaats

Crabbeweg
9458 TE Balloo

assen

Overcingellaan
9401 LB Assen

VVV Assen

Marktstraat
9401 JE Assen
0592 24 37 88
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Motte Gieten

Motte Gieten

Kasteelheuvel

Op deze plek zou ooit een kasteel hebben gestaan met de naam h...

Meer informatie
Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Arina, Zuid-Holland

op:

Danielle, Anders

op:

"Zeer gevarieerde route"

 geplaatst op:

Deze route gefietst in oktober, zeer rustig, mooie paden. Een paar kilometer langs autowegen maar verder door bos en velden

Manfred

op:

Frank

geplaatst op:

Mooie tocht Helaas zonder een uitspanning

"Mooie afwisselende route, erg genoten , er zijn op de route ook nog 2 hunebedden te zien , de moeite van het bezichtigen waard!"

  op:

"mooie route"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 124993 | Toegevoegd op 5-7-2013 | Laatst gewijzigd op 24-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding