De Lier, Vlaardingen en Rijswijk

Fietsroute 123748

Aangeboden door:

4702 128

Omschrijving

Fiets van de ene stad naar de volgende en verken grote en kleine plaatsen in de provincie Zuid-Holland. Je fietst door een streek die het Westland wordt genoemd. Onder andere De Lier, waar de fietstocht begint, ligt in deze regio. De streek is vooral bekend om de glastuinbouw, die hier op grote schaal plaatsvindt. Al eeuwenlang wordt er in dit gebied agri-business bedreven en deze breidde zich in de zeventiende en achttiende eeuw uit. Belangrijke oorzaken voor de vogelvlucht die de tuinbouw in deze streek heeft genomen, zijn de relatief hoge temperaturen in de winter (door ligging aan de kust), de stijgende vraag naar de tuinbouwproducten van de omringende steden en de goede waterverbindingen die het transport bevorderden. In de negentiende eeuw was de regio uitgegroeid tot een centrum voor de druiventeelt, maar deze teelt stortte in na de Tweede Wereldoorlog. Onder andere de tomaat deed toen zijn intrede en werd erg populair. De (glas)tuinbouw is een branche die zich door slimme innovaties razendsnel ontwikkelt. Fietsend door deze omgeving wisselen groen en bedrijvigheid elkaar dus veel af. Verbaas je over de ‘Glazen Stad’ en geniet van optimaal gekweekte bloemen en planten langs deze fietsroute. Wanneer je rond de schemering door het Westland fietst, zie je een oranje gloed aan de horizon. Dit komt door de assimilatieverlichting in de kassen. Vlak voordat je de fietstocht afrondt, kom je in De Lier de Molen van de Oude Lierpolder (romp/restant) tegen. Deze molen werd in 1717 gebouwd ter vervanging van een achtkant waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1569. De ronde stenen grondzeiler maalde tot 1928 op windkracht. Daarna werd er een elektrische motor in geplaatst. In 1929 werd het nieuwe gemaal in bedrijf genomen en de molen werd onttakeld. In 1977 werd de polder opgeheven, maar de molen is anno 2013 nog steeds bedrijfsvaardig. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Woudseweg, 2678NH, Midden-Delfland, Südholland, Niederlande)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Woudseweg
2678NH Midden-Delfland
Plan route naar startpunt

Essellanden

Kruidenlaan 51
2292CG Wateringen
0174 - 52 05 63
Stuur een mail

delft

Stationsplein
2611AC Delft

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oude Liermolen (romp/restant)

Oude Liermolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Catharina

op:

Irene

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 123748 | Toegevoegd op 20-6-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding