Weert, Budel en Soerendonck

Fietsroute 123718

Aangeboden door:

10037 89

Omschrijving

Prachtige uitgestrekte natuur, onderbroken door af en toe wat bos. Het landschap maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen en het Ringselven. Je verkent de licht glooiende heidevelden en kunt een urnenveld uit de late bronstijd gaan bekijken. De grafheuveltjes herbergen de resten van een klein groep mensen die tussen 1100 en 700 voor Christus het gebied bewoonden. Een deel van de vondsten van de grafheuveltjes is te zien in museum De Tiendschuur in Weert. Archeologisch onderzoek heeft geen afbreuk gedaan aan de bijzondere begraafplaats, want na de opgravingen zijn de grafheuvels weer netjes gerestaureerd. Op de Altweerderheide vind je enkele boerderijen die hier in de twintigste eeuw werden gebouwd. Het gebied is dus pas redelijk laat ontgonnen. Het dorpje Altweerterheide is nog steeds niet groot, er wonen enkele tientallen gezinnen. Wie rust en ruimte zoekt, maar toch niet helemaal afgesloten wil zijn van de bewoonde wereld, komt tijdens deze fietstocht volop aan zijn trekken. Tijdens deze fietstocht is het leuk om kasteel Cranendonck ook eens goed te gaan bekijken. Kasteel Cranendonck staat nabij Soerendonk en werd vernoemd naar de kraanvogel, die in het gebied leefde en het heuvelachtige gebied. Het kasteel werd vermoedelijk in dertiende eeuw gebouwd en is in de loop van de eeuwen bewoond geweest door verschillende adellijke geslachten. Anna van Egmond, de eerste vrouw van Willem van Oranje, was daarvan niet de minste, en de titel “Barones van Cranendonck” is dan ook één van de vele titels van Prinses Beatrix der Nederlanden. Het kasteel werd in 1673 door de Fransen verwoest en de ruïne verviel steeds verder. In 1938 werd het kasteeltje verbouwd tot gemeentehuis van Maarheeze, toen die gemeente het landgoed kocht. Nog altijd is Cranendonck een populaire trouwlocatie. Wanneer je het kasteel hebt bezichtigd, fiets je nog veertien kilometer voordat je van je fiets stapt bij De Daatjeshoeve voor een verfrissend drankje. Aan de rand van de Weerterbos zie je een mooie boerderij uit 1941 staan. Er is een expositie te zien van vliegtuigonderdelen en wrakstukken en de koffie met een heerlijke vlaai staan voor je klaar. Geef je de voorkeur aan wat stevigers, zoals een smakelijke lunch of een speciaal biertje, dan kan je daarvan ook genieten op het zonovergoten terras voordat je terugfietst naar de parkeerplaats.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Kempenweg
Weert
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Huyskamer Daatjeshoeve

Huyskamer Daatjeshoeve

Fietscafe

Huyskamer Daatjeshoeve ligt aan de rand van het Weerterbos, vl...

Meer informatie
De Bout

De Bout

Fietscafe

De Bout is een prachtig gelegen en gezellig borrelcafé in het ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Cranendonck

Cranendonck

Kasteel

In het buitengebied van Soerendonk Ligt achter de monumentale ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 123718 | Toegevoegd op 20-6-2013 | Laatst gewijzigd op 13-11-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding