Epen, Gulpen en Teuven

Fietsroute 123239

Aangeboden door:

5102 71

Omschrijving

Licht golvende plateaus en beekdalen. Lieflijke beekjes klateren en bepalen de verschillende delen van de plateaus. Op de toppen van de heuvels tekent een prachtig panorama zich af, terwijl in de laagtes heerlijk kunt dwalen.
Het Vijlenerbos is een ongeveer 650 hectare groot bosgebied dat in de prehistorie al werd bewoond. De uitgestrekte hellingbossen tussen Vijlen en Vaals worden gekenmerkt door de zeer grote hoogteverschillen tot wel ongeveer 100 meter. Delen van het gebied vormen een karstlandschap, waarin vuursteen, leem en zand achterbleven en prachtige, met kiezelzuur aan elkaar gekitte rotsblokken van zandsteen terug te vinden zijn.

De bossen bestaan voornamelijk uit beuk, haagbeuk, hazelaar en hulst en lager bij de grond groeien struiken zoals de trosvlier, de mispel en de kruisbes. Plaatselijk, vooral op steile, kalkrijke hellingen, ruik je de wilde ui, maar je ziet ook sleutelbloem en eenbes staan. Het is bijzonder dat tussen de bomen en struiken zich vijf verschillende soorten marterachtigen schuilhouden: de steenmarter, de das, de hermelijn, de bunzing en de wezel jagen allemaal op kleinere prooidieren. In de verte hoort je het sprookjesachtige geklater van beekjes, die ontspringen bij de vele bronnetjes in het gebied. Langs de beken liggen her en der schraal graslanden, waar de vinpootsalamander tussen de mannetjesorchis, zwartblauwe rapunzel en blauwe monnikskap scharrelt.

Behalve een prachtige omgeving staat Zuid-Limburg bol van de cultuurhistorie. Zo zijn er verschillende prachtige historische kastelen te vinden in het gebied, zijn eeuwenoude watermolens goed behouden gebleven en door de nabije ligging van Maastricht, Valkenburg en het Drielandenpunt weet de streek veel toeristen te trekken.

Deze watermolen staat in Epen en wordt de Wingbergermolen genoemd. De molen uit 1844 heeft lang dienst gedaan als korenmolen met een turbine, maar is anno 2013 al geruime tijd buiten bedrijf. Er geen plannen om de molen weer maalvaardig te maken. Er is een restaurant gevestigd in de molen, dat er op toeziet dat de molen ondanks stilstand niet in verval raakt. Wie de molen wil bezichtigen, kan hiervoor een afspraak maken.

Je zoekt je weg door het heuvelachtige landschap en volgt het riviertje Gulp. Aan de rand van het stadje Gulpen zie je aan dit stroompje de Neubourgermolen staan. Deze molen wordt ook wel de Molen van Roex genoemd. Het is een middenslag watermolen die in 1712 werd geplaatst om papier te malen. Tot 1840, met uitzondering van de periode 1809-1816, vermaalde de molen kleding tot pulp, waar handmatig papier van werd geschept. In 1853 werd besloten de molen om te bouwen tot een graanmolen, waar in 1907 een turbine met ijzeren gangwerk in geplaatst werd. Verdere modernisatie werd in 1930 doorgevoerd, toen er een elektromotor in de molen werd geplaatst. In het tegenwoordige Rijksmonument is een restaurant annex pannenkoekenhuis gevestigd.

Drie kilometer verder kom je langs kasteel Groenendael. Alleen fundamenten van het oorspronkelijke gebouw uit 1775 zijn nog over, want het pand werd in 1921 afgebroken. Oorspronkelijk was het niet echt een kasteel maar meer een versterkt, omgracht huis. Het kende dan ook geen ridderstatus. Een deel van de muurresten van het oude gebouw zijn opgenomen in de muren van het nieuwe huis. De bewoners gebruikten de omgeving van het huis vooral voor agrarische doeleinden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Terpoorterweg, 6285NT, Gulpen-Wittem, Limburg, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Gulpen-Wittem
Terpoorterweg
6285NT Gulpen-Wittem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Patronaatsplein
6285BD Gulpen-Wittem

VVV Epen

Krekelstraat
6285AE Gulpen-Wittem
043 455 13 46
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Groenendaal

Groenendaal

Kasteel

Alleen fundamenten van het in 1921 afgebroken gebouw uit 1775 ...

Meer informatie
Geen foto van Neubourgermolen

Neubourgermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 123239 | Toegevoegd op 14-6-2013 | Laatst gewijzigd op 4-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding