Ruurlo, Borculo en Marienvelde

Fietsroute 123165

Aangeboden door:

7141 122

Omschrijving

Ooit bestond Ruurlo uit een uitgestrekt bossig moerasgebied, waarin op een open plek enkele huizen waren gebouwd. De naam van het dorp is afgeleid van de naam Roderlo, waarin “rode” verwijst naar een gerooid bos en “lo” naar en open parkbos. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is Kasteel Ruurlo, maar de omgeving is overal even mooi. Een lieflijke kleinschaligheid met schattige doorkijkjes in een prachtig coulisselandschap zet de toon van je route. De omgeving kent maakindustrie, maar ook veel landbouw en veeteelt. Je parkeert gratis je auto op het parkeerterrein van restaurant De Luifel in Ruurlo. Op een steenworp afstand staat molen Agneta. De stellingmolen uit 1851 werd gebruikt als pel-, olie- en korenmolen en is vernoemd naar Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell. Deze naam staat bovenaan de romp van de molen als vanouds weergegeven. In 1917 is de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen. Nog steeds wordt er in de molen (elektrisch) gezaagd. Agneta is door de jaren heen drie maal gerestaureerd in 1975, 1985 en 1994, en de molen draait nog best vaak. Dan ga je je weg door de bossen zoeken. Je snuift de geur van natuur op en kunt na bijna 43 kilometer op adem komen bij De Heikamp. De locatie, een monumentale boerderij met openslaande is schitterend en sfeervol, hier wordt ouderwetse gezelligheid opgefrist door een moderne hartelijk welkom. Binnen in het restaurant kan je plaatsnemen in de serre met een prachtig uitzicht op bossen of je gaat op het verwarmde terras zitten met een drankje. Teruggekomen in Ruurlo staat een bezoek aan kasteel en landgoed Ruurlo op het programma. De adel die in dit kasteel woonde heeft een flinke stempel gedrukt op de ontwikkelingen van het dorp, maar dat is niet de enige reden waarom dit één van de meest bijzondere plekjes van de omgeving is. De buitenplaats wordt al in 1326 genoemd en is al vanaf de vijftiende eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie van Heeckeren. Het gebouw bestaat uit veel verschillende bouwstijlen doordat er door de jaren en eeuwen heen bijna constant aan het kasteel is gebouwd. Zo bestaat er nog een deel van een middeleeuwse muur in de kelder en werd bijna de hele linkerkant van het kasteel in de zestiende eeuw gebouwd. De toren aan de achterkant werd nog een eeuw later gezet. Eén muur in de van deze toren werd in de negentiende eeuw weer van nieuwe geveltoppen voorzien. Een lange tijd is het kasteel de locatie geweest voor de televisieserie ‘de Zevensprong’. Tegenwoordig wordt het kasteel regelmatig gebruikt als trouwlocatie. Dan kom je weer terug bij de auto. Als je eerder nog niet (genoeg) gegeten hebt, kan je bij De Luifel neerstrijken voor een diner in een rustige, gastvrije omgeving. Een verfrissende wijn complementeert een klein intiem diner, of je kiest voor een uitgebreid gastronomisch programma. Zo kan je dag in stijl afsluiten, nagenietend in het mooiste stukje van de Achterhoek.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant Cafe Gastronomie De Luifel (Dorpsstraat, 7261 AT, Ruurlo , Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant Cafe Gastronomie De Luifel
Dorpsstraat
7261 AT Ruurlo
Plan route naar startpunt

VVV Hartje Achterhoek

Dorpsstraat
7261AX Berkelland
0573 45 37 74
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Domineesteeg
7261AT Berkelland

ruurlo

Stationsstraat
7261SR Berkelland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes169.png

Restaurant Cafe Gastronomie De Luifel

Fietscafe

Restaurant Cafe Gastronomie De Luifel is een gezellig café-res...

Meer informatie
De Heikamp

De Heikamp

Pannenkoekenhuis

Stap op de fiets en ontdek wat de Achterhoek je te bieden heef...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Museum MORE - Kasteel Ruurlo

Museum MORE - Ruurlo

Bezienswaardigheid

Kasteel Ruurlo, tweede locatie van Museum MORE, is nu open voo...

Meer informatie
Geen foto van Windmolen Agneta

Windmolen Agneta

Windmolen

Deze molen werd hier gebouwd in 1851 en van oorsprong was het ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 123165 | Toegevoegd op 13-6-2013 | Laatst gewijzigd op 1-3-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding