Gullegem, Ooigem en Sint Katarina

Fietsroute 122622

Aangeboden door:

1940 13

Omschrijving

Kilometers lang je gedachten laten dwalen over de watermassa van de prachtige rivier de Leie. Fietsend langs de oevers van de Leie, besef je hoe machtig de natuur kan zijn. In de verwoestende kracht of juist onder rustgevend kabbelende golfjes gaan mysterieuze geheimen schuil. Het kalk- en ijzerarme water werkte de bloei van vlas in de hand. Deze plant is zeer waardevol, want hij wordt al duizenden jaren geteeld om linnen of lijnzaadolie van te maken. De vlasteelt rondom de Leie gaf hem de bijnaam “de Gouden rivier”, naar de glans die het gerote vlas had. In 1943 werd het roten van vlas in de Leie of in waterlopen van de rivier echter verboden. Tot aan 2020 wordt er hard gewerkt om de Leie recht te trekken, te verbreden en te verdiepen, zodat er ook zwaar vrachtverkeer van de Seine naar de Schelde en omgekeerd zijn weg over het water kan gaan vinden. In Kuurne vind je nog verschillende textielbedrijven die doen herinneren aan de invloed die de Leie op het roten van vlas had tot aan de tweede helft van de twintigste eeuw. Hoewel Kuurne niet echt één kern heeft, ligt het oudste stukje van de stad in het zuiden. Vanuit het gebied rondom de Sint-Michielsparochie is Kuurne als kerkdorp ontstaan en uitgegroeid tot agglomeratie met Kortrijk. Leuk om te weten is dat de inwoners van Kuurne “ezels” worden genoemd. De bijnaam met de spottende klank werd hen gegeven door inwoners uit Kortrijk, die de Kuurnenaren vroeger al voor dag en dauw met een ezel en zwaar beladen kar naar de ochtendmarkt van Kortrijk zagen reizen. Bij Profile Stevens, gevestigd aan het start- en eindpunt van de fietstocht in Gullegem, kan je je fietsvoordeelpas gebruiken om 10 euro korting te krijgen op een onderhoudsbeurt of reparaties aan je fiets. Maak, nu je auto hier toch voor de deur geparkeerd staat, van de gelegenheid gebruik om je fiets goed te laten controleren en hem van een servicebeurt te voorzien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Stevens (8500, Wevelgem, Vlaanderen, België - Belgique - Belgien)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Stevens
8500 Wevelgem
Plan route naar startpunt

Mellestraat
8500 Kortrijk

Natuurpunthuis NEC De Rand

Koningin Fabiolastraat
8560 Wevelgem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist Guus

Profile Stevens

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Stevens in Gullegem ben je altijd va...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtig"

 geplaatst op:

Nog geen ervaring

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122622 | Toegevoegd op 7-6-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding