Roeselare, Hooglede en Zilverberg

Fietsroute 122619

Aangeboden door:

2104 22

Omschrijving

De betekenis van de naam “Roeselare” is af te leiden uit het woord “riet” (roes) en met een laar wordt een open plaats in het bos aangeduid. De ligging van het stadje bevestigt de naamgeving, vroeger lag Roeselare in een drassig en moerasachtig gedeelte van het Vlaamse Woud. Roeselare werd al in de negende eeuw vermeldt en ontpopte zich vanaf de tiende eeuw tot een belangrijke nijverheids- en handelsplaats. In 1250 was het plaatsje zoveel gegroeid en van dusdanig belang dat er stadsrechten aan toegekend werden, ondanks dat er geen verdedigingswerken rondom de stad waren gebouwd. Daardoor was Roeselare een gemakkelijk doelwit voor plunderaars. Om vijandigheden het hoofd te kunnen bieden, werden er schuttersgilden opgericht, maar tegen oorlogsgeweld waren zij niet opgewassen. In 1488 en 1492 had de stad het dan ook zwaar in de oorlog tegen Oostenrijk. De verwoestingen die deze oorlog met zich meebracht, zijn er de oorzaak van dat vrijwel geen vroegmiddeleeuwse bouwwerken meer in de stad ziet. Rond 1500 werd Roeselare opnieuw opgebouwd, om tijdens de beeldenstorm in 1566 en verschillende latere oorlogen weer verwoest te worden. Het is een klein wonder te noemen dat, ondanks de vele verwoestingen en rampen, de Sint-Michielskerk in redelijk goede staat is gebleven. Nadat de rampen zich voltrokken, werd de kerk steeds weer opnieuw opgebouwd, waardoor er drie bouwstijlen in te herkennen zijn. In Roeselare staat nog wel het prachtige Kasteel Rumbeke. Het oude kasteel is één van de oudste renaissancekastelen in België. De tudorboog boven de oostpoort bevat het wapen van de familie De Thiennes, die opdracht gaf tot de bouw van de het slot en het eeuwenlang bewoonden. In de achttiende eeuw werd het met een licht classicistische stijl verbouwd. Toen werd ook het nabij gelegen Sterrebos aangelegd. De ingang werd in 1730 naar de zuidelijke muur verplaatst en de oostelijke en westelijke poortgebouwen werden een jaar later gebouwd. Langs de grote weide en de vijver is een bomentuin aangelegd en op het plein voor het kasteel stat een oude plataan, die werd geplant toen in de achttiende eeuw het park werd aangelegd. Wanneer je veilig op pad wilt en er zeker van wilt zijn dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, raden we je aan om je fiets voor een onderhoudsbeurt bij Profile Soenen naar binnen te rijden. De vestiging van de fietsspecialist vind je aan het begin- en eindpunt van de route, waar je ook gratis je auto kunt parkeren. Met je fietsvoordeelpas ontvang je 10 euro korting op een onderhoudsbeurt en het verhelpen van mankementen aan je fiets.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Soenen (Moststraat, 8800, Roeselare, West-Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Soenen
Moststraat
8800 Roeselare
Plan route naar startpunt

De Munt

Henri Horriestraat
8800 Roeselare
+ 32 51 20 61 85

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Soenen

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Soenen in Roeselare ben je altijd va...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Rumbeke

Rumbeke

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

isabelle

geplaatst op:

We vonden het een mooie fietsroute, maar jammer dat er veel knooppunten tussenin ontbraken waardoor we tijd verloren door wat zoeken.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122619 | Toegevoegd op 7-6-2013 | Laatst gewijzigd op 2-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding