Oostende, Leffinge en Oudenburg

Fietsroute 122615

Aangeboden door:

3176 47

Omschrijving

De geschiedenis van Oostende gaat terug tot in de negende eeuw, wanneer de eerste sporen van bewoning worden gevonden. Vissers leefden van wat de zee hen te bieden had en schaapherders hoedden hun dieren over de velden. In 814 werd het toenmalige nietige dorpje geschonken aan de abdij van Sint-Bertinus in Sint-Omaars, maar in 1267 kreeg het plaatsje Oostende eigen stadsrechten. Desondanks had Oostende toen geen muren, vestingen of bolwerken om vijanden te weren. In 1372 werd de stad versterkt met palissades, maar uiteindelijk verloor het stadje het van een onverwoestbare vijand en moesten inwoners een groot deel van Oostende afstaan aan voortdurende overstromingen en zware stormen. Na een laatste, grote overstroming werd de stad in 1447 voor een groot gedeelte verplaatst en kwam Oostende verder van de zee af te liggen. Tijdens je fietstocht zie je veel historische elementen in het landschap, waarbij je wellicht niet snel stilstaat omdat ze zo vanzelfsprekend lijken. Vergis je bijvoorbeeld niet in het patroon van geulen en dijken dat door de polder loopt: daaraan kan je zien dat de zee geleidelijk aan werd teruggedrongen en dat het landschap op het water in kleine stappen werd veroverd. Er zijn ook vestigen, forten en liniedijken die uit de Tachtigjarige Oorlog stammen, nauwelijks herkenbaar voor leken maar niet onbelangrijk voor de geschiedenis van de het landschap. Deze sluiten aan op andere dijken en geulen, omdat het water een belangrijk wapen was in de strijd. De vestingwerken van Sluis en Retranchement, die helaas niet op de fietsroute liggen, zijn overigens nog wel goed bewaard gebleven. Wanneer je je auto hebt geparkeerd, begint je route bij Profile Oostende. De fietsspecialist staat voor je klaar om je fiets in topconditie te brengen. Een ervaren fietser weet dat een onderhoudsbeurt de tocht letterlijk veel soepeler laat verlopen, dus je doet er goed aan om je fiets hier even na te laten kijken. Op vertoon van je fietsvoordeelpas ontvang je 10 euro korting.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Oostende (Vingerlingstraat, 8400, Oostende, West-Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Oostende
Vingerlingstraat
8400 Oostende
Plan route naar startpunt

Vicognedijk
8400 Oostende

Stationsplein
8400 Oostende

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Oostende

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Oostende in Oostende ben je altijd v...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122615 | Toegevoegd op 7-6-2013 | Laatst gewijzigd op 2-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding