Dessel, Lommel en Postel

Fietsroute 122612

Aangeboden door:

12956 166

Omschrijving

In Vlaanderen en het zuidelijke deel van Nederland strekken de Kempen zich uit, een prachtig stukje landschap met een rijke geschiedenis. De bossen vormden het terrein van smokkelaars en doorgang voor marskramers. Op de zandgronden probeerden boeren eeuwenlang hun brood te verdienen door te ploeteren en het land te bewerken. Het gebied heeft een droge, zanderige bodem waar tot halverwege de twintigste eeuw nog heide, eikenbos, vennen en veengebieden onaangetast waren. Nog steeds vind je deze landschapselementen hier terug, maar op kleinschaliger wijze, omdat het gebied veel veranderd is door zware bemesting en lintbebouwing. Hier huizen nachtzwaluwen, maar ook reptielachtige dieren, zoals een populatie hazelwormen en gladde slangen. Aan de oevers van de beken groeit gagelstruweel, en de heikikker en de vinpootsalamander vinden het heerlijk aan het water. De nattere, moerasachtige delen trekken ook vogels aan, waaronder de smient, de pijlstaarteend, de kuifeend, de wilde zwaan en de roerdomp. Tijdens je fietstocht kom je ook in de buurt van een afgelegen nederzetting, die onder Lommel valt. Het grondgebied waar Russendorp op gebouwd is, was ooit eigendom van de Nederlandse gemeente Luyksgestel. In 1843 werd het terrein geruild met België en kreeg Nederland er een gedeelte van de Bladelse Heide voor terug. Daarna ontstond er op het weggeruilde gebied een kleine nederzetting van mensen die het heidegebied gingen ontginnen. Zij bouwden tijdelijke woningen van bies- of pitruszode, die ook wel “russen” werden genoemd. Zo kreeg het gebied de naam “Russendorp”. De route gaat van start bij Profile Luc Smets in Dessel. Hier krijg je met je fietsvoordeelpas 10 euro korting op onderhoud en reparaties. Grijp dus deze kans aan en onderwerp je fiets te aan een kleine onderhoudsbeurt voordat je aan de route begint of wanneer je terug komt bij de parkeerplaats.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Luc Smets (Broekstraat, 2480, Dessel, Antwerpen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Luc Smets
Broekstraat
2480 Dessel
Plan route naar startpunt

Toerisme Dessel

Hannekestraat 10-2
2480 Dessel

Dessel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile Luc Smets

Profile Luc Smets

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Luc Smets in Dessel ben je altijd va...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marc

geplaatst op:

Fietspaden in Nederland zijn zeer smal en in slechte staat

Steven, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122612 | Toegevoegd op 7-6-2013 | Laatst gewijzigd op 11-1-2023

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding