Genk, Zutendaal en Nedereinde

Fietsroute 122592

Aangeboden door:

4380 68

Omschrijving

Zevenhonderd hectare glooiende, lemige zandgronden en veenrijke bodem, bekleed met heideplanten. Dat kan alleen gaan over het grootste heidegebied in Vlaanderen: de Mechelse Heide. Ooit stond hier een oerbos, dat werd gedecimeerd door het kappen en laten begrazen van het gebied. Wat overbleef was een heidegebied, dat goed onderhouden wordt. Jonge boompjes worden gekapt en de humusrijke grondlagen worden geplagd, zodat nieuwe heideplantjes de ruimte krijgen om te groeien. Door het kappen van oerbos en het begrazen van het land ontstond de typische heideomgeving. Indien de natuur haar gang kan gaan, zouden bossen het heidegebied al snel inpalmen. Om het heidegebied te behouden, moeten we dus een consequent natuurbeheer voeren. Zo kappen we de jonge boompjes in de heide, schrapen we de bovenste humusrijke grondlagen af (‘plaggen’) en maaien we om de zeven tot tien jaar stukjes heide om nieuwe heideplantjes ruimte te geven. De heide die dit natuurreservaat haar naam schenkt, blijft zo bestaan. In de zomer kleurt heide prachtige paars door de typische heidebegroeiing, maar ook de rode dopheide die zeldzaam is in België komt hier veelvuldig voor. Tussen de heideplanten groeien bremstruiken, daarnaast groeien hier en daar hoge struiken en bomen. De trilpopulier, sporkehout en wintereik zijn enkele soorten die je tegen kunt komen. Hoog in de bomen bouwen de boompieper, de roodborsttapuit en de nachtzwaluw hun nesten en onder het gebladerte scharrelen hagedissen. Onder de echt zeldzame en opvallende soorten bevinden zicht de gladde slang en de zadelsprinkhaan, maar natuurlijk zijn ook de kenmerkende bewoners van heidegebieden aanwezig: mieren en zandloopkevers ploeteren zich een weg door de zanderige bodem, waar konijnen vrolijk overheen huppelen. Deze route, die meer dan 45 kilometer lang is, start bij Profile Janssen Fietsplezier. Voordat je aan de lange fietstocht begint, adviseren we je om je fiets grondig te laten inspecteren bij de fietsspecialist. Zo weet je zeker dat je veilig je route kunt volbrengen. Heb je een fietsvoordeelpas, dan krijg je 10 euro korting op reparaties of een onderhoudsbeurt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Janssen Fietsplezier (D'ierdstraat, 3600, Genk, Limburg, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Janssen Fietsplezier
D'ierdstraat
3600 Genk
Plan route naar startpunt

Q Park

Crypteplein
3600 Genk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Janssen Fietsplezier

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Janssen Fietsplezier in Genk ben je ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122592 | Toegevoegd op 7-6-2013 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding