Ruinen, Dwingelderveld en Oldenhaverveld

Fietsroute 122486

Aangeboden door:

17585 127

Omschrijving

Glooiende heidevelden, plassen en vennetjes, stuifzandgronden en bossen liggen in Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. Regenwater trekt hier niet in de grond door een ondoordringbare laag onder het bodemoppervlak. Zo zijn meer dan zestig vennen en heideplassen, verspreid over het gebied, ontstaan. De Dwingeloosche Heide is een onderdeel van het Nationale Park in Zuidwest-Drenthe. In de zomer kleuren dop- en struikheide de omgeving prachtig roze en paars. Ook zeldzame planten gedijen goed in dit prachtige natuurgebied, zoals wolverlei, dat een geneeskrachtige werking heeft of klokjesgentiaan waarin het gentiaanblauwtje haar eitjes legt. In het gevarieerde gebied verschuilen zich honderden diersoorten. Je treft er bijna driehonderd verschillende vogelsoorten aan en vlinders fladderen van de ene bloeiende struik naar de volgende. Let goed op of je de zeldzame veenvlinder ziet, want dit is de laatste plek in Nederland deze soort nog voorkomt. Op de natte heidegrond zijn vrijwel alle Nederlandse reptielen vertegenwoordigd en de adder, de gladde slang en de ringslang zijn hier geen uitzondering, terwijl schichtige reeën zich tussen de bomen weg schieten. Ook meer gedomesticeerde dieren kan je tegenkomen, want er lopen kuddes heideschapen rond. Een fiets tussenstop bij De Luie Tuinman. Een heerlijk rustmomentje in de mooie aangelegde tuinen, deze zijn een lust voor het oog en je kunt hier heerlijk genieten van wat lekkers. Een kopje koffie of thee halen de smaak van een lekkere kruidkoek of een stuk appeltaart. Ben je geïnspireerd geraakt door de prachtige tuinen, koop dan planten of andere leuke spullen voor in je eigen tuin bij het gezellige winkeltje van De Luie Tuinman.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Meppelerweg, 7963EE, De Wolden, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Meppelerweg
7963EE De Wolden
Plan route naar startpunt

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Benderse
7963RA Westerveld

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Fietspaden kunnen beter"

 geplaatst op:

Veelal slechte en smalle fietspaden waardoor je belemmert wordt in het genieten van de prachtige omgeving

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122486 | Toegevoegd op 6-6-2013 | Laatst gewijzigd op 15-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding