Buitenpost, Burgum en Kootstertille

Fietsroute 122364

Aangeboden door:

5501 85

Omschrijving

Fiets door de prachtige omgeving van Buitenpost, Burgum en Kootstertille, door Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Dit prachtige gebied heeft een dicht netwerk van houtwallen, elzensingels en bomenrijen die grazige graslanden en vruchtbare akkers van elkaar scheiden,. Eenzame boerderijen en kleine lint- en esdorpen vormen hier de enige bebouwing. Het wordt ook wel het meest kleinschalige landschap van Nederland genoemd. Het gebied is een uitloper van het Drents Plateau en bevat oude resten keileem, dekzand en veen van duizenden jaren oud. In de ijstijd stuwde het ijs de grond op, waardoor kleine stuwwallen ontstonden, maar toch zijn de hoogteverschillen te verwaarzlozen. Toen de mens naar het gebied kwam, werd de natuur al snel ontgonnen en het agrarische leven gaf het gebied een nieuw uiterlijk. De percelen waarop de boeren hun activiteiten uitvoeren hebben vaak bijzondere en afwisselende afmetingen, van hele smalle lange kavels tot stukken grond die vierkant zijn. Aan de vorm van de percelen kan je de tijd van ontginning vaak afleiden, maar de meeste kavels werden in de middeleeuwen geclaimd. De ruim 300 dobben in het gebied dragen ook bij aan de authenticiteit van het nationale landschap. Resten van ondiepe kommen die vaak worden omgeven door een ringwal en soms gevuld zijn met water, tekenen het landschap. Deze zogenaamde pingoruïnes bevatten vaak prehistorische resten en zijn daarmee van onschatbare cultuurhistorische waarde. De route begint en eindigt bij Profile Wiersma in Buitenpost. Hier krijg je met je fietsvoordeelpas 10 euro korting op onderhoud en reparaties, dus dit is een perfect moment om je fiets te onderwerpen aan een kleine onderhoudsbeurt voor je van start gaat met je fietstocht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Wiersma (Voorstraat, 9285NR, Achtkarspelen, Friesland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Wiersma
Voorstraat
9285NR Achtkarspelen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kerkstraat
9285TA Achtkarspelen

buitenpost

Stationsplein
9285VW Achtkarspelen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile Wiersma

Profile Wiersma

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Wiersma in Buitenpost ben je altijd ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Te weinig echte fietspaden."

 geplaatst op:

Te veel gewone wegen route met veel passerende auto’s .... Ook route nummer aanduidingen niet altijd goed/ volledig helaas. Er zitten ook hele mooie stukken verwerkt in de route.

EM

op:

"Het andere Friesland"

 geplaatst op:

Een mooie tocht langs verschillende dorpen en plaatsen. In bossen. Langs landerijen. Heel divers en geen kale vlaktes die je bv richting Harlingen treft. (Wat overigens ook zijn bekoorlijkheden heeft.)

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122364 | Toegevoegd op 5-6-2013 | Laatst gewijzigd op 26-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding