Schagen, Den Helder en Anna Paulowna

Fietsroute 122321

Aangeboden door:

8812 88

Omschrijving

De thuisbasis van de Koninklijke Marine, dat is Den Helder. De meeste activiteiten van onze verdedigers te water zijn vinden dan ook in of nabij de stad plaats. Zo is het marine-vliegveld op een steenworp afstand te vinden en is een marinierskazerne op Texel gevestigd. De meeste marineschepen liggen voor anker in de haven van Den Helder. Er is ook een onderhoudswerf en er zijn veel werkplaatsen en opleidingen, waaronder het Koninklijk Instituut voor de Marine (K.I.M.). Terwijl je je weg zoekt naar pittoreske dorpen en kleinere steden zoals Anna Paulowna en Schagen, fiets je door een zee van kleuren. Stroken van groene weilanden en de bollenvelden leveren een schilderachtig plaatje op. De kleurrijke lente- en zomerseizoenen worden ingeluid met de bloei van krokussen eind maart. De prachtige kleuren van verschillende soorten tulpen, narcissen en hyacinten zetten daarna snel door, terwijl in de nazomer gladiolen, dahlia’s, anjers en asters zorgen voor een tweede schitterende zee van diverse kleuren. Tijdens de eerste helft van de fietstocht zie je Fort Kijkduin staan. Het fort werd in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte. Aanvankelijk werd het fort vernoemd naar een kolonel in het leger van Napoleon, Francois Louis Morland, maar na de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 kreeg het fort zijn huidige naam. Bij de oorspronkelijke bouw bestond het fort uit een gemetseld reduit van 64 meter lang met twee bastions aan de zuidzijde. Het geheel werd omgeven door een droge gracht. In 1822 werd er een bakstenen vuurtoren op het fort gezet, waarbij de tweeëntwintig meter hoge toren ook voorzien werd van schietgaten. Die toren werd in 1877 vervangen door Lange Jaap. In 1897 werd er een gepantserde waarnemingspost op het dak geplaatst. Het fort is een Rijksmonument. De tweede helft van de route kom je langs W.V. Anna Paulowna. Hier kan je even pauzeren, genietend van een verfrissend drankje op een terras, terwijl de bedrijvigheid om je heen een gezellige sfeer schept. Er is altijd wel wat te zien of te doen; de prachtige plezierboten en grotere jachten zijn een lust voor het oog en vrijwel elke watersporter is in voor een praatje. Deze route, die ruim 66 kilometer lang is, start bij Profile Westenenk in Schagen. Voordat je aan de lange fietstocht begint, adviseren we je om je fiets grondig te laten inspecteren bij de fietsspecialist. Zo weet je zeker dat je veilig en zonder onaangename verrassingen je route kunt volbrengen. Heb je een fietsvoordeelpas, dan krijg je 10 euro korting op reparaties of een onderhoudsbeurt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Westenenk (Profile Westenenk, 1741GE, Schagen, Hollande-Septentrionale, Pays-Bas)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Westenenk
Profile Westenenk
1741GE Schagen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kerkepad
1741EX Schagen

schagen

Plantsoen
1741EM Schagen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Westenenk

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Westenenk in Schagen ben je altijd v...

Meer informatie
Hotel Marktstad

Hotel Marktstad

Hotel

Hotel Marktstad is een prachtig hotel om te genieten van een w...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Fort Kijkduin

Fort Kijkduin

Fort

Fort Kijkduin werd gebouwd in 1811 in opdracht van Napoleon Bo...

Meer informatie
Geen foto van W.V. Anna Paulowna

W.V. Anna Paulowna

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122321 | Toegevoegd op 4-6-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding