Leek, Groningen en Peize

Fietsroute 122318

Aangeboden door:

12663 235

Omschrijving

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is veruit de grootste stad van noordelijk Nederland. De stad ligt op de noordelijke uitloper van de Hondsrug en werd oorspronkelijk aan beide zijden omgeven door veengebieden. In Groningen is een aantal prachtige bezienswaardigheden te vinden, zoals bijvoorbeeld de Grote Markt. Iets ten westen van de Grote Markt vind je de Vismarkt met een aantal fraaie panden en de Korenbeurs, waar in de negentiende eeuw flink werd gehandeld. Mocht je liever de natuur opzoeken dan hoef je niet ver te zoeken. Het grootste park is het Stadspark, aan de westzijde van de stad. Langs de noordzijde van de binnenstad vind je het prachtige Noorderplantsoen en langs de zuidelijke ringweg vind je het oudste park van Groningen, genaamd het Sterrebos. Bijzonder is dat er van Groningen, ondanks alle voorzieningen en het feit dat Groningen vroeger een Hanzestad was, geen geschreven stadsrechten bekend zijn. Hoe anders is het esdorp Peize. Vroeger was dit een typisch Drents boerendorp. In de zestiende en zeventiende eeuw werd hier veel hop geteeld, waarmee bieren in Groningen gebrouwen werden. Rond 1650 kwam ongeveer 54% van de hopteelt in Noord-Drenthe uit Peize. De plant speelde zelfs zo’n grote rol in het dorpje dat je hem vaak tegenkomt wanneer je oplet. De Hopbel was verwerkt in het gemeentewapen en de naam hop komt veel voor in allerlei naamgevingen: in straatnamen, verenigingen, het lokale weekblad en het bejaardencentrum bijvoorbeeld. Er is ook een aantal hopkuilen ingericht, als een soort van “levend museum” waar je meer kunt leren over de hopteelt. Bij Profile Wagenaar in Leek ligt het begin- en eindpunt van de route. Voor je vertrekt, kun je je fiets nog even grondig laten controleren bij de fietsspecialist. Je kunt er onder andere je banden op laten pompen, de remmen af laten stellen, de ketting laten smeren of je verlichting laten repareren, zodat je ontspannen van je tocht kunt genieten. Neem je fietsvoordeelpas mee, want hiermee krijg je 10 euro korting op een onderhoudsbeurt of reparaties.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Wagenaar (Bosweg, 9351 AB, Leek, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Wagenaar
Bosweg
9351 AB Leek
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

De Tip
9351BX Leek

Oplaadpunt

Meerweg
9312TC Noordenveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Wagenaar

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Wagenaar in Leek ben je altijd van h...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooi en afwisselend"

 geplaatst op:  

Zeker aan te bevelen, rustige route,grotendeels fietspaden met korte stukken waarover autoverkeer gaat. Mooie vergezichten, veel groen en rustige route. Ooievaars, koeien schapen en paarden in de wei. Genoeg picknick tafels.

Michel, Drenthe

op:

"Mooie route. 50 km."

  op:

Maarten, Anders

op:

"Prachtig rondje"

 geplaatst op:

Heerlijk fietsen naar Groningen maar ook door prachtig natuurgebied.

Tiemen, Anders

op:

Anita

op:

"In één woord een prachtig mooie route."

 geplaatst op:

Ik zou adviseren om te parkeren in Midwolde vlakbij bordje 82. Er is een groot parkeerterrein vlakbij de kerk.

Anneke

op:

"Rondje Barry"

 geplaatst op:

Top

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122318 | Toegevoegd op 4-6-2013 | Laatst gewijzigd op 6-4-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding