Bussum, Vreeland en Nederhorst den Berg

Fietsroute 122253

Aangeboden door:

7897 262

Omschrijving

De Nieuwe Hollandse Waterlinie speelde een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis als verdedigingslijn. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in de achttiende eeuw aangelegd en verving de Hollandse Waterlinie, die dateert van het einde van de zeventiende eeuw. De nieuwe linie en strekte zich 85 kilometer lang uit vanaf een eiland in de Zuiderzee tot aan de Biesbosch. Tot de verdedigingslinie behoorden 46 forten en de vestingsteden Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Door middel van een ingenieus systeem kon de hoogte van het water in bepaalde gebieden bij de waterlinie gereguleerd worden, zodat doorgang onmogelijk werd voor schepen en mannen te voet of te paard. Op de plekken waar inundatie niet mogelijk was, of waar wegen aangelegd waren, werden massieve forten gebouwd. Doordat deze forten werden ontwikkeld om optimaal de omgeving te kunnen verdedigen, zijn de meeste vestingwerken uniek. De bouw van de waterlinie werd in 1815 gepland en was pas in 1870 voltooid; de aanleg heeft dus enkele decennia geduurd! De waterlinie is ingezet tijdens de Frans-Duitse Oorlog en tijdens de Eerst een Tweede Wereldoorlog. Fort Werk IV is één van de verdedigende stellingen die deel uitmaakt van de Hollandse Waterlinie.Het werk werd gebouwd tussen 1868 en 1870. Het is het grootste en belangrijkste van een reeks van vijf werken die om Bussum heen liggen en kon 100 manschappen huisvesten. Het fort heeft drie gemetselde gebouwen: twee bomvrije en een portgene. Omdat het fort niet permanent bezet was, stond er ook een opzichtershuis. Deze oorspronkelijke woning werd in 1942 gesloopt, maar werd in 2003 herbouwd. Achter het fort staat een artillerieopslag, waar tegenwoordig workshops gegeven worden. Bij Profile Platje in Bussum ligt het begin- en eindpunt van de route. Voor je vertrekt, kun je je fiets nog even grondig laten controleren bij de fietsspecialist. Je kunt er onder andere je banden op laten pompen, de remmen af laten stellen, de ketting laten smeren of je verlichting laten repareren, zodat je ontspannen van je tocht kunt genieten. Neem je fietsvoordeelpas mee, want hiermee krijg je 10 euro korting op een onderhoudsbeurt of reparaties.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Platje (T.B. Huurmanlaan, 1403SL, Gooise Meren, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Platje
T.B. Huurmanlaan
1403SL Gooise Meren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Doctor Abraham Kuyperlaan
1402RV Bussum

bussum zuid

Bussumer Grindweg
1406 TK Bussum

VVV Bussum in de bibliotheek

Wilhelminaplantsoen
1404JB Bussum
035 697 30 00

Het Akkertje

Koningin Emmalaan 22A
1405CL Bussum
035 - 692 57 80
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Platje

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Platje in Bussum ben je altijd van h...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort Werk IV

Fort Werk IV

Fort

Van de vijf verdedigingswerken die omstreeks 1870 als zogenoem...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Dolf, Noord-Brabant

op:

Dennis

op:

Jan Willem

op:

"Veel natuur en water"

 geplaatst op:

Mooie route door natuur en langs water. Vooral in Loosdrecht ruimschoots aanbod koffie (to-go). Tussen knooppunten 20 en 2 was de route afgesloten 31 mrt ‘21. Omleiding via Raadhuislaan, Kleizuwe en Gabriëlweg.

"naardermeer mooi maar steeds de weg kwijt. zeer onduidelijke info"

  op:

Gert

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122253 | Toegevoegd op 4-6-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding