Breda, Oosterhout en Dongen

Fietsroute 122183

Aangeboden door:

13243 239

Omschrijving

Het uitgestrekte bosgebied Boswachterij Dorst ligt tussen Breda, Oosterhout en Dongen in. Dit eigendom van Staatsbosbeheer is 1.117 hectare groot en bestaat voornamelijk uit grove dennenbomen die in het begin van de negentiende eeuw werden aangeplant. In deze tijd heette dit gebied nog ‘Seterse Heide’. In het gebied zijn heiderestanten en loofbosjes te zien. Ook zijn er een aantal leemputten ontstaan doordat de werkzaamheden van een voormalige steenfabriek in de regio. Geelgroene zegge, liggende vleugeltjesbloem en grondster zijn enkele planten die je in het landschap aantreft. Halverwege de negentiende eeuw werden veel bomen gekapt omdat het gebied werd gebruikt als militair oefenterrein. Daardoor ontstonden ook veel zandverstuivingen. Toen Staatsbosbeheer het gebied in bezit kreeg, werden er opnieuw bomen aangeplant. Vogels gebruiken het gebied als broedplaats; sperwer, boomvalk en verschillende spechtsoorten en diverse vlinders fladderen hier van bloem naar bloem. Bruine eikenpage, heideblauwtje, bont dikkopje, groentje en de kleine ijsvogelvlinder zijn geen uitzonderingen in de gezonde natuur van dit gebied. Exmoor pony’s en Schotse hooglanders houden de vegetatie op peil. Ook de Grote Schans, oftewel de Spinolaschans, is een mooi onderdeel van de route. De oorspronkelijke burcht werd gebouwd in 1624-1625, maar werd ook tijdens het beleg van Breda gebruikt. Tot 1952 diende de Spinolaschans, vanwege zijn gunstige ligging aan de rivier de Mark, als uitermate goed verdedigingswerk, maar na die tijd werd hij gedemilitariseerd. In 2007 werden er een aantal poelen aan de west- en noordzijde van het voormalige militaire complex aangelegd, als ecologische verbindingszone tussen de polder en omliggende natuurgebied. Aan het begin van de route, in Breda, is Profile Peter van den Broek gevestigd. Nadat je gratis je auto hebt geparkeerd op de parkeerplaats, kan je bij deze Profile-vestiging 10 euro korting krijgen met je fietsvoordeelpas. Deze korting is van toepassing op onderhoudsbeurten en reparaties, dus laat voordat je op pad gaat je fiets eens grondig doorlichten, zodat je veilig aan de fietstocht kunt beginnen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Peter van den Broek (Tilburgseweg, 4817MZ, Breda, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Peter van den Broek
Tilburgseweg
4817MZ Breda
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Nieuwe Inslag
4817GX Breda

breda

Stationsplein
4811AJ Breda

UITpunt Breda

Molenstraat
4811GS Breda

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile Peter van den Broek

Profile Peter van den Broek

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Peter van den Broek in Breda ben je ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Spinolaschans - Etappe 8 - ZWL

De Spinolaschans

Fort

Militairen lopen er niet meer, de contouren van het verdedigin...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Matig"

 geplaatst op:

Knooppunt volgorde klopt op meerdere plaatsen niet

Moniek, Anders

op:

Jurriaan, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122183 | Toegevoegd op 3-6-2013 | Laatst gewijzigd op 18-10-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding