Obdam, Krommenie en Uitgeest

Fietsroute 122161

Aangeboden door:

6091 113

Omschrijving

Je fietst tijdens deze fietstocht door een open en weids landschap dat ooit een groot merengebied was. Eén van de meren die hier lagen, maar die als laatste tussen 1633 en 1635 werd drooggemalen is het Schermeer, waaraan de omgeving zijn naam dankt. De bemaling van het Schermer en Schermereiland gebeurt op een andere manier dan de meeste droogmakerijen in Noord-Holland te werk gaan. Zoals overal werd de polder door molens bemalen, maar op het gebied van waterhuishouding werd de Schermer op een andere manier drooggelegd. Allereerst werd een dijk aangelegd en werden en (binnen)boezems gegraven. Daaraan werden de molens geplaatst. Maar de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheid die je tijdens deze fietstocht tegenkomt, is ongetwijfeld het historische Fort Marken-Binnen. De vesting werd aangelegd om de Markervaart en de oevers van de Westwouderpolder en de Stierop te verdedigen. Toch ligt het fort redelijk geïsoleerd, omdat er vroeger geen directe verbindingsweg met andere forten was. Vlakbij de vesting liggen een nevenbatterij en een inlaatduiker, waaruit de verdedigende functie duidelijk blijkt. Anno 2013 wordt het fort gebruikt door RBOC ‘Fort Markenbinnen’; een opleidings- en trainingscentrum voor brandweer en hulpverlening. Voordat je van start gaat met de route, kan je je fiets nog even grondig laten inspecteren bij Profile Obdam. Je vindt de zaak van de fietsspecialist aan het start- en eindpunt van de route. Ga goed voorbereid op pad en laat het nodige onderhoud aan je fiets plegen, zodat je veilig op pad gaat. Vergeet niet om je fietsvoordeelpas te tonen; hiermee krijg je 10 euro korting.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Obdam (Burgemeester De Nijsplein, 1713HD, Koggenland, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Obdam
Burgemeester De Nijsplein
1713HD Koggenland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Burgemeester De Nijsplein
1713HD Koggenland

obdam

Stationsweg
1713HE Koggenland

Oplaadpunt

Lindengracht
1715VA Opmeer

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile Obdam

Profile Obdam

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Obdam in Obdam ben je altijd van har...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort Marken-Binnen

Fort Marken-Binnen

Fort

Op een stukje ‘oud land’ in de Starnmeerpolder ligt Fort bij M...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Routenl Premium

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122161 | Toegevoegd op 3-6-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding