Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem en Hoornaar

Fietsroute 122133

Aangeboden door:

4600 79

Omschrijving

Laat je verbazen door het uitgestrekte, vlakke landschap van Nederland. Je kunt honderden meters van je af kijken over velden en boerderijen en landerijen tekenen zich als stippen aan de horizon af af. Prachtige huizen staan op grote lappen grond, terwijl de kavels van de verschillende percelen worden afgebakend en doorsneden door kaarsrecht afgegraven slootjes. De rust en ruimte die het landschap tussen Hoornaar, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem kenmerkt, zorgt voor een ontspannen gevoel in een typisch Hollandse setting. De grootste plaats waar de fietstocht doorheen voert, is Gorinchem. Waarschijnlijk is de stad ontstaan toen vissers en boeren rond het jaar 1000 hier een nederzetting stichtten, in de monding van de Linge en de Merwede. In de dertiende eeuw werden de omgeving en de stad eigendom van de Heren van Arkel en zij zorgden er voor dat de stad verder versterkt werd. Halverwege de veertiende eeuw werden de opgeworpen wallen versterkt met stenen muren. Daar stonden in totaal 23 torens op en er zaten zeven poorten in, waardoor een echte stadswal ontstond. Het begin van een heuse stad was een feit! Tijdens je fietstocht kon je in de Arkel langs korenstellingmolen Jan van Arkel. De achtkante molen werd in 1852 gebouwd op een plek waar in de jaren ervoor een poldermolen stond. In 1946 werd de molen eigendom van de gemeente Arkel en tot 1952 werd het deel van de molen dat zich onder de stellingzolder bevond bewoond. Daarna werd de molen verhuurd aan een molenaar, die met de Jan van Arkel weer op windkracht koren ging malen. Vanaf 1955 werd er een dieselmotor ingezet wanneer het windstil was, zodat de graanproductie ten behoeve van veevoer door kon gaan. Wie de korenmolen wil bezoeken, kan het rijksmonument op zaterdagen van binnen gaan bekijken. Voor of na je fietsroute kan je je fiets nog even bij Profile Kramer (F) naar binnen rijden voor een grondige onderhoudsbeurt. De vestiging is gesitueerd nabij de parkeerplaats waar je gratis je auto kunt parkeren. Als fervente fietser is het belangrijk om je fiets goed te laten onderhouden, en wie kan dat beter dan een fietsspecialist? Op vertoon van je fietsvoordeelpas krijg je een korting van 10 euro op de werkzaamheden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Kramer (Peulenstraat, 3371AP, Hardinxveld-Giessendam, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Kramer
Peulenstraat
3371AP Hardinxveld-Giessendam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Houweningeweer
3371PP Hardinxveld-Giessendam

hardinxveld-giessendam

Stationsdwarsstraat
3371AV Hardinxveld-Giessendam

Drinkwatertappunt Oasen (Hardinxveld-G'dam)

Hardinxveld-Giessendam
3371AV Hardinxveld-Giessendam

Dagbesteding PhilaFeest

Rembrandtlaan 6
3362AH Sliedrecht
06 - 25 68 28 64
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Kramer

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Kramer in Hardinxveld-Giessendam ben...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Jan van Arkel

Jan van Arkel

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie fietstocht"

 geplaatst op:  

Even wegdromen, mooie huizen langs de giesen. Zeer aantrekkelijk kronkelende water door landschap, Daarnaast blijft de route aantrekkelijk en kleurrijk, en klopt van a tot z. Afgelopen hemelvaartsdag

"Leuke route"

 geplaatst op:

Kilometers en nummers kloppen. Ik ga hem zeker nogmaals rijden.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122133 | Toegevoegd op 3-6-2013 | Laatst gewijzigd op 8-6-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding