Geldrop, Maarheeze en Heeze

Fietsroute 122129

Aangeboden door:

5189 116

Omschrijving

De natuur rondom Heeze, Geldrop en Maarheeze wordt gedomineerd door groene bossen en schrale heide. Bossen van voornamelijk naaldbomen zijn aangeplant in een gebied dat voornamelijk uit heide bestond. De Vroolijke Jager is daar een mooi voorbeeld van. De restanten van een uitgestrekt urnenveld vormen een bekend monument op het landgoed ‘De Vroolijke Jager’. In de buurt zijn ook een Romeinse geldschat en een zwaard in een tumulus uit de Hallstatt-cultuur gevonden. De oase van rust die Zevenhuizense Heide heet, ligt naast De Vroolijke Jager. Een typisch heidegebied met veel aangelegde paden, zodat fieters en wandelaars het maximale uit hun route kunnen halen. Een zee van naaldbomen en heidestruiken domineren het gebied. De sterk meanderende Sterkselse Aa loopt tussen het heide gebied en het dorp in en scheidt op een natuurlijke manier de heide van de bebouwde kom. Maar het meest bekende heidegebied waar je je weg doorheen zult zoeken, is de Strabrechtse Heide, die zich onder Geldrop uitstrekt. Dit gebied is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels. De zwarte ooievaar zoekt graag de rust van de heide op en in het voorjaar broeden onder andere slobeenden en zomertalingen rond de vennen. Vroeg in het voorjaar kan je ook de weemoedige roep van de wulp over de heide horen klinken. Een andere bewoner is de groene specht, die grotendeels op de grond leeft. Hier zoekt hij naar mieren en ander lekkers. Maar het meest indrukwekkende dier dat de heide bewoont is toch wel de kraanvogel, die zijn komst met luid trompetgeschal aankondigt. Als hij recht op zijn lange poten staat, meet de kraanvogel zo’n 1.20 meter. Zijn vleugelspanwijdte is 2.20 meter. Hoewel veel kraanvogels alleen maar overvliegen tijdens de trek, is er ook vaak een groep die in voor- of najaar een paar weken doorbrengt in Heeze-Leende. Overdag zoeken de kraanvogels restjes mais en aardappelen op de landbouwgronden. 's Avonds trekken ze zich weer terug in de rust van de heide.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

86
86 (Noord-Brabant, 5731PS, Mierlo, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

86
Jouw startpunt
Knooppunt 86
Noord-Brabant
5731PS Mierlo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Margrietstraat
5731 Geldrop-Mierlo

VVV Geldrop in 't Winkeltje

Vincentiusstraat
5664GG Geldrop-Mierlo
040 286 34 92
Stuur een mail

helmond brandevoort

Diepenbroeksingel
5707DH Helmond

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Pastoorke van Moorsel - routekaarten

Boscafé Pastoorke Van Moorsel

Fietscafe

Boscafé Pastoorke Van Moorsel ligt aan de rand van het mooie d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Lizette, Zuid-Holland

op:

Rick

op:

"Mooi naruurroute"

 geplaatst op:

Wel drinken mee nemen voor onderweg weinig fietscafees

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 122129 | Toegevoegd op 3-6-2013 | Laatst gewijzigd op 21-2-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding