Ansen door het nationaal park Dwingelderveld

Fietsroute 121904

Aangeboden door:

17758 358

Omschrijving

Waan je ver van de bewoonde wereld tussen de glooiende heidevelden, meer dan zestig plassen en vennetjes, stuifzandgronden en bossen in het grootste natte heidegebied van West-Europa. Nationaal Park Dwingelderveld is uniek qua grootte en bijzonder qua flora en fauna. Naast typische heideplanten struikheide, dopheide, kraaiheide en zonnedauw kom je het zeldzame beenbreek en klokjesgentiaan tegen. Die worden omringd door bijna driehonderd verschillende vogelsoorten, waarvan er veel ook in het gebied broeden. Vlinders fladderen van de ene bloeiende struik naar de volgende en het is dan ook de laatste plek in Nederland waar de zeer zeldzame veenvlinders nog voorkomen. Op de natte heidegrond zijn vrijwel alle Nederlandse reptielen vertegenwoordigd en de adder, de gladde slang en de ringslang zijn hier geen uitzondering, terwijl schichtige reeën zich tussen de bomen verschuilen. Ook meer gedomesticeerde dieren kan je tegenkomen, want er lopen kuddes heideschapen rond. De route gaat van start bij de Groene Hof. In de theeschenkerij kun je genieten en kennismaken met vele gezonde en lekkere kruidentheesoorten, die in eigen tuin worden gekweekt. Uiteraard zijn er ook frisdranken voorradig voor de gasten die niet van thee houden. Wanneer je klaar bent om te vertrekken, fiets je in westelijke richting. Na een paar kilometer dient zich het prachtige aanzicht van molen de Zaandplatte aan. Deze achtkante beltmolen is gebouwd in 1964 en is dus nog maar piepjong vergeleken met de meeste andere Nederlandse molens. De molen is in 1992 tot Rijksmonument verklaard en kwam in daardoor in aanmerking voor subsidie. Met dit geld kon de molen opgeknapt worden en zo werd hij in 1995/1996 volledig gerestaureerd. De molen maalt graan op vrijwillige basis en is te bezichtigen op zaterdagen. Je geniet ruim dertig kilometer van de natuur voordat de voormalige havezate Oldengaerde bij Dwingeloo opdoemt. De eerste vermelding van het landgoed komt uit 1420. In 1717 werd de havezate ingrijpend verbouwd en krijgt het gebouw met een nieuwe voorgevel. Het tweede huis is ook rond deze tijd gebouwd. Rondom de huizen ligt een prachtige tuin, die is vormgegeven naar de tuin van Versailles. Zo kom je terug bij De Groene Hof. Je kan hier nog even lekker nagenieten met een kopje thee of iets fris. In de winkel bij De Groene Hof kun je kruiden kopen die in eigen kruidentuin gekweekt zijn. Van deze kruiden kun je thuis heerlijke, geurige thee zetten dus vergeet niet om hier nog even binnen te kijken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Groene Hof (Broekdijk, 7964KP, De Wolden, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Groene Hof
Broekdijk
7964KP De Wolden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Grote Esweg
7964KE Westerveld

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Benderse
7963RA Westerveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietsverhuur008.png

De Groene Hof

Fietsverhuur

• Kruidentuin met ± 150 soorten kruiden. • Theeschenkerij, ter...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Zaandplatte

Zaandplatte

Windmolen

Deze achtkante beltmolen is gebouwd in 1964. De molen kreeg in...

Meer informatie
http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietsverhuur008.png

De Groene Hof

Fietsverhuur

• Kruidentuin met ± 150 soorten kruiden. • Theeschenkerij, ter...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Oldengaerde

Kasteel Oldengaerde

Kasteel

Oldengaerde is één van de vijf havezaten die in of rondom Dwin...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Antonietta

op:

"Toproute!"

 geplaatst op:

Vol afwisseling, super mooi landschap.

"Hele mooie route!"

  op:

Henk

op:

"redelijke route"

 geplaatst op:

kp 84 /86 staan niet op de palen je moet gewoon bij de kruising richting radio telescoop dus rechts af en dan steeds rechtdoor fietsen want ook bij de telescoop staan de nummers niet . Over de het asfalt fietspad op de hei geld maar een woord verschrikkelijk, opgelapt en stuk gefreesd asfalt .een groot hobbel pad op enkele zandwegen kan je elkaar niet passeren .waar wordt ons geld aan besteed ? gefiets op 15-9-2020

"Prima!"

 geplaatst op:

Ik hoorde een paar keer “links af” waar we rechtsaf moesten afslaan, en vice versa! Dat vond ik wel vreemd... Maar de kaart-ervaring is goed!

"Geweldig mooie route.."

 geplaatst op:

Gewoon doen..

"Mooie route"

 geplaatst op:

Mooie route maar ik zou de route andersom fietsen. Eindig je met het mooiste stuk! Van 86 naar 84 Staat er nergens 84 op de paaltjes. Er zitten ook niet verharde paden bij maar was zeer goed te doen.

Hans

op:

Eric, Zuid-Holland

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121904 | Toegevoegd op 31-5-2013 | Laatst gewijzigd op 1-4-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding