Fietsen door de moerassige Mieden

Fietsroute 121829

Aangeboden door:

7848 73

Omschrijving

Buitenpost ligt in het noorden van Achtkarspelen en heeft in vroegere tijd veel te lijden gehad van de strijd tussen de Friezen en de Groningers. In de negentiende eeuw werd Buitenpost steeds welvarender door de gunstige ligging tussen Groningen en Leeuwarden en zo werd het plaatsje de pleisterplaats voor postwagens. Na 1866 verloor Buitenpost deze functie langzaamaan door de aanleg van de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden. Postwagens werden door deze snelle verbinding steeds minder gebruikt. Het startpunt van de route is de Botanische tuin De Kruidhof. Deze schitterende tuin, boordevol vlinders en vogels, is een plek met adembenemende aangezichten. In de oase van rust kunnen bezoekers heerlijk rondwandelen. Vervolgens kom je langs Bootsma’s Poel. Deze poel is de grootste pingoruïne in het Miedengebied en is toegankelijk via het Laarzenpad vanaf de Wedze. Het is een historisch overblijfsel uit de ijstijd, gevormd door opvriezend kwelwater. Na ongeveer een kilometer kom je langs een schitterende kijkheuvel waar je een prachtig landschap kunt aanschouwen. Vanaf deze heuvel heb je een sprookjesachtig uitzicht over de moerassen van de Mieden. Vervolgens zie je aan de linkerkant een plas-dras gebied, dit prachtige stukje natuur is speciaal aangelegd voor weidevogels. Watersnippen en grutto’s voelen zich hier prima thuis en met een beetje geluk zie je een kemphaan. Een stukje later kom je voorbij het natte laarzenpad ‘Mem Wedman’. Dit pad is zeker een aanrader voor natuurliefhebbers, want hij leidt dwars door de prachtige natte Mieden. In het ondiepe water groeien bijzondere plantensoorten, zoals de grote boterbloem en de holpijp. Deze planten zijn zo bijzonder in Nederland, omdat ze alleen kunnen groeien op plaatsen waar kwel voorkomt. Je fietst hierna dwars door het natuurgebied ‘De Twijzelermieden’, waar je naast moerasplanten en weidevogels ook zeldzame libellen kunt zien. Er is een grote plas met een vogelkijkscherm om vogels van dichtbij te kunnen spotten. De diversiteit is groot, want de nabijgelegen graslanden en het drassige gebied trekken onder andere de kievit, grutto en wilde eend aan.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Staatsbosbeheer

De grootste en uitgestrekte natuurgebieden en bossen van Nederland worden door de Nederlandse Staat opengesteld en geven je een prachtige ervaring in de Nederlandse natuur die je op de fiets kunt opdoen. Het is heel bijzonder om eens met een boswachter af te spreken in de bijzondere bezoekerscentra die Staatsbosbeheer rijk is.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Botanische tuin De Kruidhof (Schoolstraat, 9285NE, Achtkarspelen, Friesland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Botanische tuin De Kruidhof
Schoolstraat
9285NE Achtkarspelen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Christinastraat
9285NS Achtkarspelen

buitenpost

Stationsplein
9285VW Achtkarspelen

Oplaadpunt

Foarwei
9294KW Kollumerland c.a.

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Botanische tuin De Kruidhof

Botanische tuin De Kruidhof

Park en tuin

Bewonder hier maar liefst zeventien thematische tuinen met uni...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Super"

  op:

Epie, Anders

op:

Mario

op:

"Leuk"

 geplaatst op:

Laatste stuk, punt 21 stuurt je weer naar de helft van de route en laat je het weer opnieuw fietsen. Verder leuke, afwisselende route

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121829 | Toegevoegd op 30-5-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding