Warffum, Roodeschool en Uithuizen

Fietsroute 121695

Aangeboden door:

5586 46

Omschrijving

Pittoreske plaatsjes, wierden en een prachtig polderlandschap. Deze regio in het noorden van Groningen is dun bevolkt, dus je kunt hier in alle rust lekker fietsen tussen de grazige weilanden. Het plaatsje Warffum is een beschermd dorpsgezicht en is met een hoogte van zes meter één van de hoogste wierden in de provincie. In Warffum is een mooi openluchtmuseum gevestigd (Het hoogeland), waar je het kleinste zaagmolentje van Nederland kunt bewonderen, de David. Op de heuvel staat de kerk van Warffum. Deze kerk is verhoogd met baksteen in de zestiende eeuw en in negentiende eeuw is de kerk opnieuw gepleisterd. Jaarlijks wordt in Warffum het internationale dansfestival Op Roakeldais gehouden in de laatste week van juni. Met al deze bijzonderheden en de gemoedelijke sfeer, is niet vreemd dat deze streek een flink aantal toeristen trekt. Tijdens je fietstocht kom je ook langs de Menkemaborg. De huidige Groningse burcht is gebouwd rond 1400. Zoals de naam doet vermoeden was deze borg in het bezit van de familie Menkema. In 1614 verbouwde Osebrandt Clant, die inmiddels eigenaar was, het rechthoekige gebouw. Hij liet er een groot stuk aan bouwen, zodat het gebouw een mooie open u-vorm kreeg. In 1682 kwam de borg in het bezit van de familie Alberda van Menkema, die de borg rond 1700 voor de tweede keer verbouwde. Na het overlijden van de laatste bewoner in 1902, kwam de borg leeg te staan. In 1921 werd de borg geschonken aan het Groninger Museum. Vervolgens doe je het kleine dorp Usquert aan. Dit is een typisch voorbeeld van een wierdedorp. Met ongeveer 1300 inwoners is het is de meest noordelijke wierde de oostelijke oever van de Fivelboezem. Vergeet niet om het voormalige raadhuis van Usquert te bewonderen, dat in 1930 gebouwd is door de bekende architect Berlage. Het raadhuis heeft een toren met twee klokken erin, die tijdens de bouw minder mooi bleek te zijn dan de verwachting was. Daarop besloot de architect om de toren wat hoger dan gepland te maken, maar daaraan wilde de gemeente Usquert niet meebetalen. De aanpassing heeft Berlage zelf bekostigd. In Usquert staat ook molen Eva. Deze koren- en pelmolen werd gebouwd in 1818 en stond eerst in Bedum samen met een andere molen genaamd Adam en beide molens fungeerden daar als poldermolens. Het ‘echtpaar’ had het zwaar te verduren en werd uiteindelijk van elkaar gescheiden. Adam verhuisde naar Delfzijl en is daar nog steeds te bezichtigen. Eva brandde af op haar huidige plek af in 1890, maar werd in 1891 herbouwd op het onderstuk van de eerste molen. Nadat de stellingmolen buiten gebruik raakte rond 1950, zijn er drie restauraties geweest. De molen wordt door vrijwillige molenaars geopend op zaterdag.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

57
57 (Knooppunt 57 Warffum, 9989AL, Het Hogeland, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

57
Jouw startpunt
Knooppunt 57
Knooppunt 57 Warffum
9989AL Het Hogeland
Plan route naar startpunt

VVV Waddenkust in Warffum

Schoolstraat
9989AG Eemsmond
0595 42 52 45
Stuur een mail

warffum

Stationsweg
9989BT Eemsmond

Parkeerplaats

Westerhornseweg
9988SZ Eemsmond

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen Eva

Molen Eva

Windmolen

De molen Eva is volledig maalvaardig en heeft twee koppels 17d...

Meer informatie
Geen foto van Usquert

Usquert

Wierde of terp

In Friesland zijn de terpen en in Groningen de wierden te vind...

Meer informatie
Menkemaborg

Menkemaborg

Borg

De Menkemaborg werd gebouwd in de 14e eeuw en is een van de pr...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Routenl Premium

op:

Routenl Premium verlopen

op:  

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121695 | Toegevoegd op 28-5-2013 | Laatst gewijzigd op 1-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding