Alkmaar, Camperduin en Schoorldam

Fietsroute 121681

Aangeboden door:

12630 214

Omschrijving

De Schoorlse Duinen bieden een schitterend uitzicht over de Noordzee, maar toont ook delen van Alkmaar en Bergen en leidt door een uitstrekt landschap van akkers, duinen en bossen. De heidevelden, die ook in dit gebied te vinden zijn, zijn uniek in combinatie met de duinen. Nergens in Nederland zijn die overigens breder of hoger dan hier. Met een beetje geluk zie je hier een zandhagedis tussen de duinen scharrelen, hoor je een fazant of een nachtzwaluw fluiten en kan je genieten van een tienduizenden bloeiende orchideeën of 800 verschillende soorten paddenstoelen. Ook de gezellige nauwe straatjes van Alkmaar zijn een lust voor het oog. Mooie hofjes en prachtige grachten doen je versteld staan, maar wat Alkmaar écht onderscheidt is natuurlijk de kaasmarkt en het kaasmuseum. Verken de “Kaasstad” met haar historische centrum, dat maar liefst 700 gemeentelijke en 339 rijksmonumenten telt. Vanaf het startpunt van de fietsroute zet je koers naar molen Harger, die in 1904 werd gebouwd om de Harger- en Pettemerpolder te bemalen. De met riet gedekte, achtkantige molen is een binnenkruier, wat niet ongewoon is bij Noord-Hollandse poldermolens. Deze grondzeiler werd gebouwd om een in 1799 ter ziele gegane molen te vervangen en maalde tot 1962 uitsluitend op windkracht. De tweede molen die je tijdens de fietstocht tegenkomt is grondzeiler Groeter, ofwel de Groetermolen. De achtkante binnenkruier werd in 1890 gebouwd om de Groeterpolder, die 220 hectare telde, te bemalen. Tot 1977 deed de plompe molen dat alleen op windkracht, maar in dat jaar werd er een elektrische pomp geplaatst om het malen te vergemakkelijken. Ook deze molen is eigendom van de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De laatste bezienswaardigheid op deze route is ook een molen. Deze is geplaatst in Schoorldam en heet “Kijkduin”. Op deze plek stond in 1575 al een molen, waarvan men vermoedt dat het een standerdmolen was. De huidige ronde, stenen grondzeiler werd in 1772 op een kleine verhoging gebouwd als korenmolen. De molen maalde tot 1935 op professionele basis graan, maar toen men daarmee stopte kocht de gemeente Bergen de molen en behield het gebouw als monument. Tegenwoordig maalt Kijkduin graan op vrijwillige basis en er worden meelproducten verkocht. Wanneer de molen draait, is hij ook van binnen te bezichtigen. Wanneer je weer terugkomt bij het startpunt van de route, kan je fiets nog even grondig laten controleren bij Profile Hans de Boer. Als echte fietsliefhebber is het van belang je stalen ros goed te onderhouden en bij deze fietsspecialist krijg je ook nog eens 10 euro korting op een servicebeurt of reparaties aan je fiets.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Hans de Boer (Europaboulevard, 1825SH, Alkmaar, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Hans de Boer
Europaboulevard
1825SH Alkmaar
Plan route naar startpunt

europaplein

Laan van Troyes
1826ED Alkmaar

alkmaar noord

Drechterwaard
1824DV Alkmaar

Oplaadpunt

Gaffelstraat
1825LK Alkmaar

VVV Alkmaar

Houttil
1811JN Alkmaar
072 511 42 84
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile Hans de Boer

Profile Hans de Boer

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Hans de Boer in Alkmaar ben je altij...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Groetermolen

De Groetermolen

Windmolen

De Groetermolen is een achtkante binnenkruier die stamt uit 18...

Meer informatie
Geen foto van Molen Kijkduin

Molen Kijkduin

Windmolen

Deze korenmolen uit 1772 verving een molen uit de zestiende ee...

Meer informatie
Geen foto van Hargermolen

Hargermolen

Windmolen

Deze poldermolen stamt uit 1804. Het is de vervanger van een m...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

René, Noord-Holland

op:

Hans, Noord-Holland

op:

Rogier

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121681 | Toegevoegd op 28-5-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding