Gieten, Meerwijck en Zuidlaren

Fietsroute 121676

Aangeboden door:

7954 52

Omschrijving

Bewonder een landschap dat al eeuwenlang een natuurlijk archeologisch monument vormt tussen Zuidlaren en Gieten, in het laatst overgebleven gave beekdallandschap van Nederland. Heidevelden, zandverstuivingen, elzensingels, esdorpen-met-brink en hooilanden die in het voorjaar vol gele boterbloemen en rode zuring staan, trekken veel weide- en watervogels aan. De zeldzame ijsvogel broedt er zijn eieren uit en ook de graspieper, die niet op veel plaatsen in ons land voorkomt, nestelt op de graspollen in de weilanden. Langs de beken groeien verschillende soorten orchideeën, maar omdat de Drentse Aa voor een deel door kwelwater wordt gevoed, zijn er ook veel bijzondere planten terug te vinden. Maar liefst 800 verschillende plantensoorten, van in de in totaal 1400 soorten in Nederland, zijn terug te vinden in de Drentsche Aa. Het Strubben Kniphorstbosch is met stip het grootste archeologisch rijksmonument van ons land. Het gebied wordt ook wel ‘de Randstad uit de prehistorie’ genoemd, want hier vind je ongeveer zestig grafheuvels én twee hunebedden terug, maar er lopen ook eeuwenoude veldwegen over de heide en door het bossen. En al deze overblijfselen zijn na al die tijd nog steeds intact. Tijdens deze fietstocht kan het dan ook niet anders dan dat je de oude graven ziet liggen. Het verschil tussen een grafheuvel en een hunebed is in één oogopslag te zien. In de Bronstijd begroeven mensen sommige doden in of onder grafheuvels, die bestonden uit aarde. De mensen werden op verschillende manieren begraven, zoals in houten kisten van planken of uitgeholde boomstammen en in één grafheuvel werd meestal meerdere mensen begraven. Een hunebed is daarentegen een stenen graf. Tijdens je fietstocht kom je langs Hunebed D09. Hoewel het een klein en incompleet exemplaar is, is het na 5000 jaar nog altijd heel herkenbaar als een stenen graf uit de oudheid. Voordat je pad gaat om de historische begraafplaatsen en de prachtige natuur te verkennen, doe je er verstandig aan om je fiets nog even te laten controleren bij Profile Gieten. De vestiging van de fietsspecialist tref je bij het startpunt van de route aan. Verzeker jezelf er van dat je veilig op pad gaat door eventuele kleine mankementen aan je fiets te laten verhelpen en je stalen ros van een onderhoudsbeurt te voorzien. Heb je een fietsvoordeelpas, dan krijg je een korting van 10,00 euro op deze werkzaamheden.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Gieten
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Gieten
Oelenboom
9461VA Aa en Hunze
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Eexterweg
9461BB Aa en Hunze

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Geen foto van Profile Gieten

Profile Gieten

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Gieten in Gieten ben je altijd van h...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie
Hunebed D09-Anloo

Hunebed D09

Hunebed

Dit hunebed is incompleet en het staat in de bebouwde kom. Je ...

Meer informatie
Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie
Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121676 | Toegevoegd op 28-5-2013 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding