Vlijmen, Vught en Cromvoirt

Fietsroute 121664

Aangeboden door:

12742 197

Omschrijving

De Vughterheide is een prachtig bosrijk gebied met een lugubere geschiedenis. In 1600 werd er flink in het gebied gevochten tijdens de Slag van Lekkerbeetjen, het laatste heroïsche riddergevecht in West-Europa. Ook daarna zijn er nog doden gevallen; niet door strijd, maar doordat bij twee vennetjes in het gebied een galgenveld lag. Hier werden geëxecuteerde misdadigers vroeger, om een voorbeeld te stellen, publiekelijk opgehangen. In 1844 werd het gebied aangekocht door Koning Willem II, die er een legerplaats van maakte en er acht lunetten aanlegde. Nog altijd is het terrein eigendom van het Ministerie van Defensie. Tussen de bomen van het grove dennenbos vind je nog enkele heiderestanten terug. Waar het gebied wat natter is, groeien bijzondere planten: vlottende bies, bruine snavelbies, kleine zonnedauw, moeraswolfsklauw, klokjesgentiaan, wilde gagel en moerashertshooi. In de bomen en tussen de struiken van de heide broeden de appelvink, de boomklever, de glanskop en verschillende soorten spechten, terwijl de heikiker en de kamsalamander graag de poelen opzoeken. Ook het pittoreske Vught is leuk om te bekijken. Het prachtige gemeentewapen van Vught werd gemaakt in 1817 en toont twee kerken die gespiegeld tegenover elkaar staan. Dit komt omdat Vught vanouds twee parochies heeft: de Sint-Lambertus- en de Sint-Pietersparochie. Het dorp is vooral bekend van zijn voormalige concentratiekamp. Vanwege de aanwezigheid van het kamp, is Vught rijk aan vele oorlogsmonumenten waar veel slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht worden. Je tocht gaat van start bij Profile Fitters. Onderwerp je fiets bij de fietsspecialist aan een onderhoudsbeurt of laat kleine reparaties uitvoeren, waarop je 10,00 euro korting ontvangt als je de fietsvoordeelpas toont. Zo kun je zorgeloos op weg naar Fort Isabella. Fort Isabella is een vestingwerk dat rond 1610 werd gebouwd voor de verdediging van de stad. De vesting, die is vernoemd naar aartshertogin Isabella, werd in 1629 voor het eerst belegerd. Tot 1993 deed het fort dienst als kazerne, waarna het zijn militaire functie verloor. De kazerne werd overgenomen door Centrale Opvang Asielzoekers en wordt momenteel gebruikt als vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Via het Bevrijdingsmonument Helvoirt, dat geplaatst is om de bevrijding van die plaats in 1945 te herdenken, fiets je naar molen Emma in Nieuwkuijk. De ronde stenen stellingmolen uit 1886 heeft altijd graan gemalen en doet dat anno 2013 nog steeds. Sterker nog: dat gebeurt voor een groot deel met de oorspronkelijke inrichting. Behalve dat oude korenmolen voor zijn oorspronkelijke doel wordt gebruikt en veevoer maalt, heeft ze ook een nieuwe functie erbij gekregen: in een deel van de molen is een café gevestigd. Tevens kan je in de molenromp meel kopen of genieten van een rondleiding.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Fitters (De Akker, 5251CA, Heusden, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Fitters
De Akker
5251CA Heusden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Plein
5251AS Heusden

Huis Arend

Helftheuvelweg
5221 's-Hertogenbosch
073 - 621 28 65
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile Fitters

Profile Fitters

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Fitters in Vlijmen ben je altijd van...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Emmamolen

De Emmamolen

Windmolen

Deze molen is een stellingmolen uit 1886. De molen is nog stee...

Meer informatie
Geen foto van Bevrijdingsmonument Helvoirt

Bevrijdingsmonument Helvoirt

Monument

Dit monument is geplaatst om de bevrijding van die plaats in 1...

Meer informatie
Geen foto van Fort Isabella

Fort Isabella

Fort

Achter dijken, langs waterwegen en veelal aan het einde van bo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Lekker in de buurt, mooi tochtje"

  op:

"Mooi route"

 geplaatst op:

Mooie route door veel mooie natuurgebieden met veel stopplaatsen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121664 | Toegevoegd op 28-5-2013 | Laatst gewijzigd op 20-7-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding