Leiden, Buitenkaag en Roelofarendsveen

Fietsroute 121589

Aangeboden door:

9239 280

Omschrijving

Met Sleutelstad - verwijzend naar het stadswapen met een wit schild en twee gekruiste rode sleutels, wordt Leiden aangeduid. De geschiedenis van de stad gaat terug tot minstens het jaar 860, toen het nog een dijkdorp was, gebouwd aan de voet van een kunstmatige heuvel. Het huidige Leiden is vooral een centrum van wetenschappelijke kennis en nieuwe technologie. Niet voor niets staat in Leiden de oudste universiteit van Nederland. Op deze tocht tref je niet alleen de grootschaligheid van steden, maar maak je ook kennis met de kleinere dorpen, zoals Roelofarendsveen. Dit kleine dorpje levert 25 procent van de Nederlandse tulpenproductie. Tijdens de kermis is er jaarlijks een schitterende bloemencorso te zien, een optocht met wagens versierd met bloemen. Het dorp wordt ook wel, vanwege de tulpenproductie, treffend ‘de tulp van de Randstad’ genoemd. En je doorsteekt een prachtig stelsel van veenplassen in de buurt van Leiden: de Kagerplassen. Het is het oudste watersportgebied van Nederland en zeil-, roei- en motorsportvereniging De Kaag zorgt hier voor het nodige leven in de brouwerij. Deze vereniging heeft een significante betekenis gehad in de ontwikkeling van het watertoerisme rond de plassen en in het gebied word je dan ook ondergedompeld in een gastvrije en ontspannen sfeer. De route gaat van start bij Profile De Klokpoort. Mocht er nog iets aan je fiets mankeren of wil je je fiets laten controleren, dan is dit je uitgelezen kans. Met je fietsvoordeelpas krijg je hier namelijk 10,00 euro korting op onderhoudsbeurten en reparaties. Met een fiets die tiptop in orde is, begin je aan je fietstocht. In Oude Ade kan je molen Vrouw Venne bekijken. Deze wipmolen is gebouwd in 1835, maar dateert oorspronkelijk uit de zeventiende eeuw. In 1835 werd Vrouw Venne bijna geheel verbouwd en in 1954 werd er een elektrisch gemaal geplaatst, na het breken van de koningsspil. In 1961 was de molen in verval geraakt en werd hij opgekocht de Rijnlandse Molenstichting, die hem in 1963 liet restaureren. Een andere restauratie vond plaats in 1998. Vervolgens fiets je richting Jachthaven de Brasem N.V. Deze jachthaven is bij lekker weer een perfecte plek om op het terras van een drankje te genieten. Vele watersportliefhebbers zijn hier bij lekker weer aan het zeilen en windsurfen, wat zorgt voor een gezellig sfeer. Of je bekijkt de prachtige boten die er voor anker liggen. Zo is er altijd wel wat te zien in de gezellige jachthaven.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile De Klokpoort (2312CX, Leiden, South Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile De Klokpoort
2312CX Leiden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Maresingel
2316HD Leiden

VVV Leiden

Stationsweg 26
2312 AV Leiden
+31 (0)071 516 60 00
Stuur een mail

leiden centraal

Schuttersveld
2316XG Leiden

Phila del Art

Galileiweg 8
2333BD Leiden
071 - 566 13 85
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile De Klokpoort

Profile De Klokpoort

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile De Klokpoort in Leiden ben je altijd...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vrouw Venner

Vrouw Venner

Windmolen

Molen De Vrouw Venner is een poldermolen uit 1835 die werd geb...

Meer informatie
Geen foto van Jachthaven de Brasem N.V.

Jachthaven de Brasem N.V.

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Annita, Anders

op:

"Peter"

 geplaatst op:

Pontje bij knooppunt 8 nog niet in de vaart

"Fietspont van knooppunt 39 (molen Vrouw Venner) naar knooppunt 8 niet in bedrijf"

 geplaatst op:

Vandaag ontdekten wij dat deze fietspont naar het Kager eiland niet in bedrijf is. Dus kies voor een alternatieve route b.v. via 40 en 28.

Jeroen

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121589 | Toegevoegd op 27-5-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding