Enschede, Haaksbergen door Witte Veen

Fietsroute 121580

Aangeboden door:

9308 187

Omschrijving

Even ten zuiden van Enschede ligt een hoogveengebied van circa 500 hectare: het Haaksbergerveen, dat op de lijst van beschermde gebieden staat. Hoogveenvegetatie, zoals eenarig wollegras, prachtige witte en paarse zeeën van zonnedauw en schitterend klokjesgentiaan, gedijt hier uitstekend en de bomen en velden zijn gevuld met nesten van de geelgors, wulp en het blauwborstje. De zeldzame kraanvogel en de grauwe gans kom je hier ook tegen in bepaalde periodes van het jaar. De vochtige grond in het gebied trekt veel libellen en amfibieën aan. Ook heide- en bosgebied Witte Veen is een prachtig veengebied, dat rijk is aan prachtige velden van klokjesgentiaan en eenarig wollegras. Het was vroeger een geliefde grensovergang voor smokkelaars, maar tegenwoordig is het een prachtig natuurgebied waar veel Schotse Hooglanders grazen. Ze houden het gebied open en zorgen zo voor variatie in de plantengroei. Fiets als je tijd over hebt zeker even langs het vogelkijkscherm aan de Gervingshoekweg. Hier kun je, afhankelijk van het seizoen, verschillende vogelsoorten zien. Tijdens de vogeltrek heb je een vergrote kans om zo op je gemak de schuwe, zeldzame kraanvogel te zien. De route start en eindigt voor de deur van Profile Broeksema in Enschede, waar je me de fietsvoordeelpas een korting van 10,00 euro op het onderhoud en kleine reparaties van je fiets krijgt. Laat voordat je op weg gaat je stalen ros nakijken, zodat je onderweg niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De stad Enschede ontstond in de vroege middeleeuwen als agrarische nederzetting rond een klein kasteel. In 1325 kreeg deze nederzetting stadsrechten. Een logisch gevolg was, dat Enschede werd versterkt tegen aanvallen. Tot de achttiende eeuw bleef het een relatief onbeduidend stadje, maar met de opkomst van de textielindustrie beleefde Enschede gouden tijden. Het werd zelfs de hoofdplaats voor deze nijverheid. Maar Enschede werd bij de meeste Nederlanders op het netvlies gebrand door de beelden van de vuurwerkramp die op 13 mei 2000 plaatsvond. Het was één van de grootste vuurwerkrampen uit de Nederlandse geschiedenis en een woonwijk werd hierbij vrijwel volledig verwoest.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Broeksema (Wethouder Elhorststraat, 7543TG, Enschede, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Broeksema
Wethouder Elhorststraat
7543TG Enschede
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Benjamin Willem ter Kuilestraat
7545LA Enschede

Treinstation Enschede

Stationsplein 33
7511 JD Enschede

Flamingoroute

Knalhutteweg
48683 Ahaus

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Profile Broeksema

Profile Broeksema

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Broeksema in Enschede ben je altijd ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

André, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121580 | Toegevoegd op 27-5-2013 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding