Harderwijk, Ermelo en Hulshorst

Fietsroute 121566

Aangeboden door:

5978 50

Omschrijving

Harderwijk is vooral bekend van het dolfinarium en wellness-resort De Zwaluwhoeve, maar het gezellige stadje heeft meer te bieden. Harderwijk is relatief klein met een oppervlakte van iets meer dan 48 vierkante kilometer. Daarvan bestaat ruim een achtste deel uit water. Dat water speelde zowel vroeger als nu een grote rol in het leven van de inwoners, die ermee in hun levensonderhoud voorzagen. Inmiddels is de focus met de inpoldering van het IJsselmeer van de visserij en vishandel verschoven naar toerisme, de industrie en de dienstverlening, maar de kleurrijke geschiedenis van de stad is nog duidelijk zichtbaar. Er zijn maar weinig stadskernen zo goed behouden gebleven als het historische centrum van Harderwijk, dat een beschermd stadsgezicht is. De tocht bedient ook de echte natuurliefhebbers, want je komt door het Leuvenumse Bos. Dit gevarieerde loof- en naaldbos bestaat uit vier deelgebieden, die elk een eigen flora en fauna hebben. In de Leuvenumse bossen komt veel wild voor; van zwijnen tot reeën en edelherten. Om deze populaties gezond te houden, zijn er wildbruggen aangelegd en dood hout blijft liggen. Zo breiden ook andere populaties zich uit. Bodemdiertjes, insecten en paddenstoelen voeden zich met dood hout en trekken insecteneters zoals de specht en de das aan. Ook boommarters en uilen scharen zich onder de soorten die in het bos prima weten te overleven, terwijl in het stuifzandgebied onder de droge heideplanten bedreigde diersoorten als de zandhagedis, de heivlinder, de mierenleeuw en de nachtzwaluw hun kostje bij elkaar scharrelen. Aan de rand van Hierden zie je kasteel De Essenburgh staan. Vermoedelijk stond er een voorganger op de plek van het slot, maar op de geschriften die dit vermeldden na is hiervoor nooit bewijs gevonden. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Johan Coolwagen, die met het prestigieus statussymbool een plaats binnen de Ridderschap van Veluwe wilde verwerven. Dit mislukte en hij moest het kasteel verkopen aan zijn schuldeisers. De Essenburgh zag vervolgens vele eigenaren komen en gaan, tot uiteindelijk de Norbertijnen het in gebruik namen als klooster. Tegenwoordig worden er congressen, seminars, bedrijfspresentaties en andere evenementen zoals bruiloften in het kasteel georganiseerd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Beach Hotel Monopole
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Beach Hotel Monopole
Buiten de Bruggepoort
3841 CT Harderwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Strandboulevard West
3841CS Harderwijk

Knijptang

Knijptang 3
3841GR Harderwijk
0341 - 47 28 09
Stuur een mail

harderwijk

Stationsplein
3844KR Harderwijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Beach Hotel Monopole

Beach Hotel Monopole

Hotel

Beach Hotel Monopole ligt in Harderwijk aan de rand van het Wo...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Kasteel Essenburgh-Hierden

De Essenburgh

Kasteel

Kasteel De Essenburgh ligt in het groene hart van de Veluwe tu...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121566 | Toegevoegd op 27-5-2013 | Laatst gewijzigd op 25-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding