Omschrijving

De vesting Hellevoetsluis is in het begin van de zeventiende eeuw aangelegd om de haven te versterken. Tot de negentiende eeuw was de vesting belangrijk als haven, maar doordat rond 1830 het kanaal door Voorne werd gegraven, ontstond er een levendige handel en doorvaart naar Rotterdam en nam de bedrijvigheid af. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, sloopten de Duitsers een deel van de stad om een beter schootsveld te krijgen en verviel Hellevoetsluis nog verder. Na de oorlog begon de wederopbouw van de stad en in 1960 werden de drie gemeentes Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn samengevoegd tot één nieuwe, grote gemeente. In de jaren ’70 verdubbelde hierdoor het aantal inwoners van Hellevoetsluis en zijn er verschillende nieuwe wijken bijgebouwd. Nog altijd zijn de haveninvloeden duidelijk merkbaar in Hellevoetsluis, hoewel de haven tegenwoordig meer een recreatief dan een commercieel belang heeft.

De route gaat van start bij vakantiepark Citta Romana. Dit vakantiepark is vooral voor natuur- en waterliefhebbers een geschikte uitvalsbasis. Tal van stranden en een paar prachtige natuurgebieden zoals het Quackjeswater en de Tenallaplas liggen binnen fietsafstand. Het vakantiepark zelf beschikt over ruime huisjes met een romaans tintje. Er is een overdekt zwembad, zodat ongeacht het weer wat baantjes kunt trekken of een verfrissende duik kunt nemen. In het restaurant kun je heerlijk dineren of lekker op het terras genieten van een drankje. We raden een overnachting aan, zodat je gebruik kunt maken van het arrangement met route 121365 en uitgerust ook deze tocht kunt gaan verkennen.

De eerste bezienswaardigheid van de fietstocht is Museum in den Halven Maen, waar oude kruidenierswaren, tabaksartikelen, hoeden en kledingstukken te zien zijn. Het is het kleinste museum in Voorne-Putten. Ook de bijzondere tuin, waar allerlei flauwe grappen in zijn verwerkt, is leuk om te bezichtigen.

In Rockanje staat een standerdmolen die al vijf voorgangers heeft gehad op deze plek. De huidige molen is in 1718 uit baksteen opgetrokken, om te voorkomen dat hij net als de vorige molen zou omwaaien. Na een restauratie in 1988 kwam de molen een aantal jaren stil te staan, tot een nieuwe eigenaar hem in 2008 opknapte. Sinds het voorjaar van 2009 draait de molen weer.

Via het Monument fussilade 6 december 1944, dat in de duinen bij Rockanje is geplaatst ter nagedachtenis aan de fussilade van een zestal mensen, kom je bij Badhotel Rockanje & Brasserie Lodgers. Hier kun je even pauzeren en genieten van een drankje in de zon. Van hieruit kun je eventueel naar het strand wandelen en genieten van een weids uitzicht over zee. Ook is het hier mogelijk om even te lunchen of simpelweg te genieten van een smakelijk stukje gebak.

Vervolgens fiets je naar molen Oostvoorne. De in 1821 gebouwde grondzeiler werd gebruikt als korenmolen. Tot 1950 gebeurde dat op windkracht, maar daarna werd er een elektrische motor geplaatst. De molen werd voor het eerst gerestaureerd tussen 1964 en 1966. De molen was aan het begin van de 21e eeuw zo vervallen, dat men besloot weer een ingrijpende restauratie te doen. De molen is helemaal hersteld en is vanaf het voorjaar van 2004 weer volledig maalvaardig. De molen is, behalve op Nationale Molendag, ook te bezichtigen wanneer hij draait.

Een indrukwekkend gebouw is de in 1923 gebouwde watertoren in Brielle. Met een hoogte van ongeveer 40 meter en een waterreservoir van 200 kubieke meter is het een gigantische toren. De molen is in 1984 buiten gebruik gesteld en werd 2006 is de toren verkocht voor een symbolisch bedrag van €1,- . Voorwaarde hierbij was wel dat de watertoren binnen een jaar zou worden gerestaureerd. De restauratie is tot heden (mei 2013) nog niet afgerond.

Een andere mooie molen die je tijdens je fietstocht ziet staan is stellingmolen De Hoop. De molen uit 1801 werd oorspronkelijk gebruikt voor het malen van graan en werd in 1963 en in 1992 gerestaureerd. In de jaren tussen de herstelwerkzaamheden, had de molen herbestemmingen als huisvesting van een architectenbureau, een edelsmid en een aantal kunstenaars. In 2001 werd er een forse restauratie uitgevoerd en is de molen weer zo goed als nieuw opgeleverd. Er wordt echter niet meer gemalen op de molen.

Tenslotte kom je langs molen Zeezicht, die in 1717 werd gebouwd. De grondzeiler werd gebruikt als korenmolen, maar heeft tijdens herstelwerkzaamheden stilgestaan. In 1994 werd de molen tijdelijk onttakeld om 1995 een nieuwe kap te krijgen en in 1997 werd er een nieuw gevlucht geplaatst. De molen is nog volledig draaivaardig maar heeft geen vaste draaitijden. Meestal is de molen in het weekend te bezichtigen.

Wil je vanaf het hotel een fietsroute fietsen kies dan route; 121368

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Strand- en Eetcafé Boelies (Oever, 3221 MB, Hellevoetsluis, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Strand- en Eetcafé Boelies
Oever
3221 MB Hellevoetsluis
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Haringvlietweg
3222EC Hellevoetsluis

VVV Rockanje

Dorpsplein 24
3235 AD Rockanje
0181 40 16 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Strand- en Eetcafé Boelies

Strand- en Eetcafé Boelies

Restaurant

Eetcafé Boelies in Hellevoetsluis is het gezelligste eetcafé i...

Meer informatie
http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels073.png

Badhotel Rockanje & Brasserie Lodgers

Hotel

Badhotel Rockanje & Brasserie Lodgers: het oplaadpunt voor u e...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

De molen van Oostvoorne

Molen Oostvoorne

Windmolen

In 1821 werd door de Koning toestemming gegeven om door te gaa...

Meer informatie
Geen foto van Monument Fusillade 6 December 1944

Monument Fusillade 6 December 1944

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie
Korenmolen De Hoop Hellevoetsluis

De Hoop

Windmolen

Korenmolen De Hoop werd in 1801 gebouwd in Hellevoetsluis als ...

Meer informatie
De Molen

Rockanje

Windmolen

De korenmolen van Rockanje werd gebouwd in 1718 als opvolger v...

Meer informatie
Geen foto van Museum in den Halven Maen

Museum in den Halven Maen

Museum

In dit museum vind je allerlei nostalgische gebruiksvoorwerpen...

Meer informatie
Geen foto van Zeezicht

Zeezicht

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Hans

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121366 | Toegevoegd op 23-5-2013 | Laatst gewijzigd op 29-7-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding