Bladel, Hapert, Eersel

Fietsroute 121360

Aangeboden door:

7506 71

Omschrijving

In Vlaanderen en het zuidelijke deel van Nederland strekken de Kempen zich uit, een prachtig stukje landschap met een rijke geschiedenis. De bossen vormden het terrein van smokkelaars en doorgang voor marskramers. Op de zandgronden probeerden boeren eeuwenlang hun brood te verdienen door te ploeteren en het land te bewerken. Het gebied heeft een droge, zanderige bodem waar tot halverwege de twintigste eeuw nog heide, eikenbos, vennen en veengebieden onaangetast waren. Nog steeds vind je deze landschapselementen hier terug, maar op kleinschaliger wijze, omdat het gebied veel veranderd is door zware bemesting en lintbebouwing. Hier huizen nachtzwaluwen, maar ook reptielachtige dieren zoals een populatie hazelwormen en gladde slangen. Aan de oevers van de beken groeit gagelstruweel, en de heikikker en de vinpootsalamander vinden het heerlijk aan het water. De nattere, moerasachtige delen trekken ook vogels aan, waaronder de smient, de pijlstaarteend, de kuifeend, de wilde zwaan en de roerdomp. De route gaat van start bij café ’t Pleintje. Hier kun je gratis je auto parkeren en vast genieten van een kopje koffie voor je op de fiets stapt. Het café gaat dagelijks om 10.00 uur open en vanaf 11.00 uur staat de kok in de keuken voor je klaar om een lekkere lunch of brunch te bereiden. Op nog geen halve kilometer afstand van het eetcafé in Hapert werd in 1898 een ronde grondzeiler gebouwd. Deze korenmolen wisselde vier jaar later al voor de eerste keer van eigenaar. In 1970 werd de inmiddels vervallen molen verkocht aan de gemeente Hoogeloon, die hem restaureerde. De Hapertse molen draait op vrijwillige basis en is elke eerste en derde zaterdag van de maand te bezichtigen. Indrukwekkend is het Oorlogsmonument Bladel. Met dit monument worden de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners en bevrijders van Bladel herdacht. Via de Hapertse molen fiets je terug in de richting van het Cultuurhistorisch Centrum De Acht Zaligheden. Het is leuk om hier een kijkje te nemen en wat te leren over het leven in de Kempen in de periode van 1850-1950. Hier ontdek je op een leuke, laagdrempelige manier hoe het dagelijks leven er in die tijd aan toe ging.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Café 't Pleintje
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Café 't Pleintje
Kerkstraat
5527 EE Hapert
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kerkstraat
5527 EG Bladel

Natuurpoort Terspegelt

Postelseweg 88
5521RD Eersel
+31 (0)497 75 03 37
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes151.png

Café 't Pleintje

Fietscafe

Bij Café ‘t Pleintje kun je gezellig een ouderwets lekker kopj...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Cultuurhistorisch Centrum de Acht Zaligheden

Cultuurhistorisch Centrum de Acht Zaligheden

Museum

In dit museum maak je kennis met hoe de mensen wonen, werkten ...

Meer informatie
20130113-L1040625-11_hapert

Hapert

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Oorlogsmonument Bladel

Oorlogsmonument Bladel

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121360 | Toegevoegd op 23-5-2013 | Laatst gewijzigd op 11-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding