Liemde, Oirschot, Best

Fietsroute 121353

Aangeboden door:

4119 151

Omschrijving

Oirschot is een rustig idyllisch dorpje in Noord-Brabant. Prachtig groen en vele monumenten zijn kenmerkend voor Oirschot. Het centrum ziet er gezellig uit doordat de markt omringd is door een winkelstraat met meerdere terrasjes. Met meer dan 300 rijksmonumenten heeft Oirschot genoeg bezienswaardigheden te bieden, waaronder een schitterende Markt en de grootste houten stoel van Europa die verwijst naar het vakmanschap van de ambachtslieden die meubels maakten in Oirschot. In de omgeving kun je heerlijk tussen de weilanden fietsen en genieten van het platteland, of je terugtrekken in de bossen of op de heide. De Oirschotse heide is een groot heide- en stuifzandgebied wat voornamelijk gebruikt wordt als militair oefenterrein. Het terrein is overdag meestal vrij toegankelijk mits er geen grootschalige militaire oefening plaatsvindt. Je kunt hier vaak lege hulsels vinden van losse flodders die afgeschoten zijn tijdens oefeningen en broedvogels zoals de nachtzwaluw, de korhoen en de kruisbek houden zich schuil tussen de bomen en struiken. Bij aankomst kun je gratis je auto parkeren op de parkeerplaats Velder nabij het Velderbos. Het vochtige, oude loofbos is 147 hectare groot en kent inmiddels ook stukken bos waar bomen gemengd groeien. Omstreeks 1750 werd dit bos aangelegd en het ontwikkelde zich als een landgoed waarop ook een koetshuis en een park werden ontworpen. Het landgoed kreeg in 2002 als Monumentale Buitenplaats het predikaat Rijksmonument. Je stapt op de fiets en zet koers naar de Oirschote molen De Korenaar. Deze ronde stenen stellingmolen is gebouwd in 1857. Onderin de molen zit tegenwoordig een restaurant gevestigd waar je heerlijk kunt dineren. De molen draait op vrijwillige basis en is elke donderdagochtend te bezichtigen. Via het Bevrijdingsmonument Oirschot, wat de bevrijding van Oirschot in de Tweede Wereldoorlog herdenkt, fietsje naar Restaurant Koren. Hier kun je de hele dag terecht voor een hapje eten. Ontbijt, lunch en diner worden gemaakt als lekkere seizoensgerechten, maar het meest aan te raden zijn toch wel de voortreffelijke ‘Koren klassiekers’. Via Kasteel Ten Houte, te vinden tussen Boskant en “Rooi”, zoals Sint-Oedenrode in volksmond ook wel wordt genoemd, kom je bij Kasteel Henkenshage. Het kasteel is eerder een versterkt herenhuis dan een kasteel, want het heeft nooit een militaire functie gehad. Henkenshage wordt voor het eerst vernoemd in 1387 en hoewel er nog wel architectonische invloeden te zien zijn uit 1450, is het grootste deel van het huidige huis ontworpen in 1850. Veel restauraties hebben de oude kenmerken van het pand geen goed gedaan. Op zondagochtenden tussen mei en oktober van 10.00 tot 13.00 kan je zowel het kasteel als het kasteelmuseum bezichtigen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

velder (Oude Rijksweg, 5298LL, Boxtel, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt velder
Oude Rijksweg
5298LL Boxtel
Plan route naar startpunt

boxtel

Parallelweg Noord
5281GH Boxtel

Bezoekerscentrum Boxtel

Planckpad
5283JN Boxtel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ten Houte

Ten Houte

Kasteel

De plaats waar het huis stond is nu een onderdeel van een natu...

Meer informatie
Geen foto van Bevrijdingsmonument Oirschot

Bevrijdingsmonument Oirschot

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Henkenshage

Henkenshage

Kasteel

Met ondersteuning van de familie De Girard de Mielet van Coeho...

Meer informatie
Geen foto van De Korenaar

De Korenaar

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121353 | Toegevoegd op 23-5-2013 | Laatst gewijzigd op 9-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding