Rondje Terschelling

Fietsroute 121352

Aangeboden door:

84727 653

Omschrijving

Terschelling is één van de waddeneilanden die aan de Noordzee en de Waddenzee grenst. Met een totale strandlengte van dertig kilometer en een totale lengte van ruim zeventig kilometer is het niet vreemd dat dit gezellige eiland bruist van het toerisme. Hoewel de zomer vele toeristen naar Terschelling lokt, heeft het eiland veel rust te bieden. Bijna 80% van het eiland bestaat uit natuurlijk duinlandschap en kwelders.

De duinen zijn opgedeeld in verschillende gebieden. Het westelijke deel van het eiland, de Noordsvaarder, ontstond uit een zandplaat die rond 1850 samensmolt met Terschelling en de Kroonpolders ontstonden tussen 1921 en 1929 doordat stuifdijken werden aangelegd. In de natte duinvalleien groeit de Amerikaanse veenbes (cranberry), een plant die op het eiland begon te groeien nadat een vat met bessen in 1845 aanspoelde.

Behalve duinen zijn er ook grazige graslanden aangelegd, die je kunt vinden in de Terschellinger Polder. Hier is de veehouderij een populaire manier om in het levensonderhoud te voorzien. In de zone langs de binnenduinrand werd vroeger ook veel graan verbouwd en hoewel deze akkerbouw verdween doen de elzenhagen er nog altijd aan herinneren. Deze werden namelijk aangeplant om de velden te beschermen tegen stuivend zand uit de duinen.

De echte natuurliefhebber mag de Boschplaat, een waardevol natuurreservaat van bijna tien kilometer lang, niet overslaan. Hier groeit een waardevolle kweldervegetatie, waar lamsoor, zeealsem, zoutmelde en andere zoutminnende planten de boventoon voeren. Het is een eldorado voor vogels als de lepelaar, de grote stern, de visdief, de aalscholver en verschillende soorten meeuwen.
Je parkeert gratis je auto bij het startpunt van deze route en fietst via de oude watertoren in Hoarne naar de Stichting Passantenhaven Terschelling. Hier ervaar je het toerisme op zijn best: watersporters en de pleziervaart maken de haven tot een bruisende plek waar altijd wel wat moois te zien is. Leuke boten en vriendelijke mensen zorgen voor een gemoedelijke sfeer.

Vervolgens kom je bij de Koffiemolen. Deze voormalige korenmolen wordt ook wel de Formerumermolen genoemd, een naam die verwijst naar het dorpje op het Friese waddeneiland waar de molen staat. Het is de enige windmolen op het eiland. Oorspronkelijk werd de Koffiemolen in 1838 gebouwd op een andere plek op het Terschelling, maar in 1876 werd de molen overgebracht naar Formerum. De houten achtkante molen is een Rijksmonument en kan bezichtigd worden op afspraak. In het rietdek van de molen kan je het wapen van Terschelling zien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Zwarteweg, 8881AG, Terschelling, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Zwarteweg
8881AG Terschelling
Plan route naar startpunt

VVV Terschelling

Willem Barentszkade
8881BM Terschelling
0562 44 30 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Koffiemolen

Koffiemolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marlie

op:

LDP

op:

Helene

geplaatst op:

Veel foute afslagen. We

"Mooi afwisselende route"

 geplaatst op:

Strand, zee, duinen, dorpjes, bos, deze route heeft het allemaal!

Marc

op:

"Heerlijk afwisselend"

  op:

Thom, Anders

op:

"Mooi gevarieerde route"

  op:

Swany

op:

"Mooie gevarieerde route"

 geplaatst op:

Een variatie van bos, duinen strand en strandtent, stadje West Terschelling met leuke terrasjes en stamkroeg 't Zwaantje!

Joep

op:

George

op:

B, Anders

op:

Peter, Anders

op:

"Rondje Terschelling"

  op:

Angeliek

op:

Ron, Gelderland

op:

Dick

op:

Janny

op:

Victor

op:

"Top"

 geplaatst op:

Heerlijk met wind in de rug van West naar oost, langs het water ipv op de route

Piet, Drenthe

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121352 | Toegevoegd op 23-5-2013 | Laatst gewijzigd op 28-9-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding