Nationaal Landschap Zuidwest Friesland

Fietsroute 120870

Aangeboden door:

13931 199

Omschrijving

Het Nationaal landschap Zuidwest Fryslân heeft een grootte van 51420 hectare en is één van de twintig Nationale Landschappen die Nederland rijk is. Het gebied is te onderscheiden in drie delen: De IJselmeerkust, Gaasterland en het veengebied met zuidwestelijke Friese meren.

Het Gaasterland is een bosrijk gebied, waarin onder andere vingerhelmbloem, bosanemoon, halskraaganemoon en daslook weelderig groeien en bloeien. De belangrijkste broedvogel die in het voorjaar zijn nest bouwt is de oeverzwaluw. Deze vogel broed in kolonies in zelf gegraven holtes, in plaats van een traditioneel nest te bouwen in de boomtoppen.

Wanneer de route van start gaat, kom je langs het Gedenkplaat Omgekomen Inwoners Gaasterland. Hier worden met een gedenkplaat gevallen soldaten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Vervolg je weg naar de klokkenstoel, die op klein heuveltje op een klein kerkhof staat. In 1949 is de klokkenstoel door een storm vernield. Later werd een nieuwe klokkenstoel gekocht en sinds 1978 is Yndyk dus weer in bezit van een klokkenstoel.

Wanneer je geen vaarbewijs hebt, kun je bij Jachtcharter Klompmaker toch een motorboot huren om een tochtje over de Friese meren te maken. Geniet heerlijk van de kleine riviertjes in Friesland of van het IJsselmeer. De boten zijn gezellig ingericht en hebben stille motoren zodat je in alle rust kunt uitwaaien in de natuur.

Later fiets je langs molen ’t Lam, een stellingmolen uit 1698. Deze molen werd gebruikt als koren- en pelmolen. De eerste reparatie vond plaatst in 1775 en tot de Tweede Wereldoorlog bleef de molen functioneel. Doordat de stelling slecht onderhouden was, werd de molen in 1948 gerestaureerd. Ook in 1970 vonden herstelwerkzaamheden plaats. Sinds de molen in 2000 heropend werd, draait hij weer regelmatig op vrijwillige basis.

Een andere leuke molen is Doris Mooltsje. Deze spinnenkop werd gebouwd in 1790. Het is een pronkstuk in het mooie landschap op een erg geliefde locatie, want de molen en het landschap geven extra sfeer aan elkaar. De molen is in 1934 voor een groot deel gesloopt, omdat de roeden niet meer nodig waren aangezien er een dieselmotor in de molen werd geplaatst. In 1992 begon men met een restauratie, die de Doris Mooltsje naar oorspronkelijke staat moest terugbrengen. Deze werkzaamheden werden een jaar later voltooid.

In Nijhuizum (romp/restant) staat ook een spinnenkop, maar het bouwjaar van de molen blijft onbekend. Wat men wel weet, is dat deze molen werd gebuikt als poldermolen om de nabijgelegen monnikenburenpolder te bemalen. Voor 1940 werd er een dieselmotor geplaatst en deze werd later rond 1972 geautomatiseerd. Als je de molen van binnen wilt bezichtigen, kan dat wanneer hij draait.

De laatste molen van de fietstocht heet De Vlijt en is een in 1986 gebouwde stellingmolen. De molen is lang niet verbouwd of geautomatiseerd. Zo werd pas in 2013 een luiwerk geplaatst, tot die tijd moest de molenaar zelf het maalgoed naar boven dragen. De korenmolen is geopend als de molen draait, maar hier zijn geen vaste tijden voor.

Tenslotte sluit je de fietstocht af met twee oorlogsmonumenten: Oorlogsmonument Begraafplaats Koudum herinnert aan de slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië en Monument Hampden AE 248 werd opgericht ter nagedachtenis aan een neergeschoten bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

10
10 (Suderseewei, 8723DA, Súdwest-Fryslân, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

10
Jouw startpunt
Knooppunt 10
Suderseewei
8723DA Súdwest-Fryslân
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Galamadammen
8723CE Súdwest Fryslân

Parkeerplaats

Tjalke van der Walstraat
8723CC Súdwest Fryslân

Tourist Info Koudum

Hoofdstraat 10
8723 BH Koudum
+31 (0)514 52 12 94
Stuur een mail

koudum-molkwerum

Stationswei
8722HA Súdwest Fryslân

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Vlijt

De Vlijt

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Monument Hampden AE 248

Monument Hampden AE 248

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met helmdak, gietjaar klok 14e eeuw.

Meer informatie
Geen foto van Oorlogsmonument Begraafplaats Koudum

Oorlogsmonument Begraafplaats Koudum

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Nijhuizum  (romp/restant)

Nijhuizum (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van t Lam

t Lam

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Doris Mooltsje

Doris Mooltsje

Windmolen

Het gerestaureerde ‘Doris-Mooltsje’ is een pronkstuk in het l...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuk maar weinig langs het water"

 geplaatst op:

Best een leuke route maar hadden het idee dat het veel langs de waterkant zou zijn. Dit is toch wel minder veel langs de provinciale wegen. Al vonden we het laatste stuk wel leuk met twee leuke oversteken op een pondje.

Johan

op:

Harry, Anders

op:

Hendrik

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 120870 | Toegevoegd op 16-5-2013 | Laatst gewijzigd op 26-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding