Hierden-Nunspeet-Harderwijk

Fietsroute 120866

Aangeboden door:

8428 105

Omschrijving

Nunspeet is een esdorp en gemeente in Gelderland. De gemeente telt ongeveer 26.000 inwoners en heeft een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk bestond het dorp uit kleine boeren, dagloners en eekschillers die zeer arm waren. Nadat ze in 1863 aangesloten werden op het spoorwegnet begon de economie sterk te groeien.

Het dorp wordt aan de oostkant omgeven door de prachtige bomenzee en uitgestrekte glooiende heide van de Veluwe, terwijl aan de oostkant de Veluwse Randmeren liggen. Unieke planten zoals fonteinkruid en kranswier, waarvoor zelfs een beschermingszone is opgericht, voorkomen een algenbloei in de ondiepe wateren. Ook vinden watervogels, zoals de kleine zwaan en de tafeleend, deze planten erg lekker. De Veluwe Randmeren zijn zo’n belangrijk leefgebied voor watervogels, dat ook zij hier een beschermde zone toegewezen hebben gekregen. In de wateren trof je vroeger brasem aan, maar het territorium van deze vis is ingenomen door de baars en de blankvoorn. Ook de aanwezigheid van de snoek en de paling worden gestimuleerd. De meren hebben een betoverende aantrekkingskracht op allerlei activiteiten in en om het water: kanoërs, zwemmers, schaatsers, zeilers, surfers, pleziervaarders… haast elke soort van waterrecreatie komt hier wel voor.

Wanneer je aan de tocht begint, fiets je eerst vier kilometer voordat je bij molen De Maagd in Hulshorst aankomt. Deze achtkante stellingmolen stamt uit 1894. De molen maalde koren en werd in 1960 hersteld als rijksmonument, maar door stilstand raakte hij daarna toch weer in verval. In 1988 werd de molen opnieuw grondig gerestaureerd, waarbij De Maagd weer maalvaardig werd gemaakt. Om te voorkomen dat de molen opnieuw aftakelt, wordt er tegenwoordig met 2 koppels maalstenen beroepsmatig weer graan mee gemalen.

Dan fiets je ongeveer 15 kilometer door de natuur, die je zal blijven verrassen en doen genieten, tot je bij Landgoed en Huize Klarenbeek komt. Het huis is in 1842 gebouwd en werd in de eerste helft van de negentiende eeuw uitgebreid met een hoofdgebouw en omringend park. De tuin is gebouwd naar het originele ontwerp en bevat vele bloemen en planten. Zowel het pand als het landgoed heeft de status van Rijksmonument.

In Nunspeet werd in 1886 molen De Duif gebouwd. Deze beltmolen werd gebruikt als korenmolen. Voordat de grond voor de bouw van deze molen werd opgeworpen, zoals bij beltmolens het geval is, stonden er al twee andere molens op deze plek: een standerdmolen die in 1818 verdween en een molen die in 1886 na een blikseminslag helemaal afbrandde. De molen werd gerestaureerd in 1963 en in 1982, nadat hij zeer vervallen was geraakt. De voormalige eigenaar liet de molen wekelijks vrijwillig draaien. Sinds De Duif in 1999 aan de huidige eigenaar werd verkocht, draait de molen zeer sporadisch, ook op vrijwillige basis.

Voor liefhebbers van water en natuur is Kampeer- en Watersportcentrum de Hooghe Bijsschel de ideale camping. Je kan vanuit deze knusse gezinscamping makkelijk naar de Veluwe of bijvoorbeeld het Dolfinarium bezoeken. Er valt hier altijd wel iets leuks te beleven, ook voor kinderen.

Via het oorlogsmonument Harderwijk, wat opgericht werd om in de Tweede Wereldoorlog gevallen inwoners van Harderwijk te herdenken, begeef je je in de richting van kasteel de Essenburgh. Het is een prachtige locatie met een eigen verhaal. Het terrein staat vol met prachtige bomen en planten. Dit kasteel, dat een tijdloze uitstraling heeft, werd gebouwd in opdracht van Johan Coolwagen, die met het prestigieus statussymbool een plaats binnen de Ridderschap van Veluwe wilde verwerven. Uiteindelijk moest het kasteel verkopen aan zijn schuldeisers en onder andere de Norbertijnen kregen het slot in bezit. Zij namen het in gebruik als klooster.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant Hotel Monopole (Buiten de Bruggepoort, 3841 CT, Harderwijk, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant Hotel Monopole
Buiten de Bruggepoort
3841 CT Harderwijk
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Buiten de Bruggepoort
3841CW Harderwijk

Parkeerplaats centrum

Strandboulevard West
3841CS Harderwijk

harderwijk

Stationsplein
3844KR Harderwijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Restaurant Hotel Monopole

Restaurant Hotel Monopole

Hotel

Restaurant Hotel Monopole ligt aan het mooiste plekje van Hard...

Meer informatie
Restaurant Hotel Monopole

Restaurant Hotel Monopole

Restaurant

Bij Restaurant Hotel Monopole zit je aan het mooiste plekje va...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Kasteel Essenburgh-Hierden

De Essenburgh

Kasteel

Kasteel De Essenburgh ligt in het groene hart van de Veluwe tu...

Meer informatie
Windmill 'De Duif'

Molen De Duif

Windmolen

Deze beltmolen werd in 1886 gebouwd. Voordat de grond voor de ...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed en Huize Klarenbeek

Landgoed en Huize Klarenbeek

Landgoed

Het hoofdgebouw en het in Engelse stijl aangelegde park datere...

Meer informatie
Geen foto van De Maagd

De Maagd

Windmolen

Een achtkante stellingmolen die alle bakkers in de wijde omgev...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ilse, Anders

op:

"Super racefiets"

  op:

Thea

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 120866 | Toegevoegd op 16-5-2013 | Laatst gewijzigd op 31-5-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding