Hierden-Harderwijk-Ermelo

Fietsroute 120865

Aangeboden door:

9718 169

Omschrijving

Ermelo is een bekende plaats op de Veluwe in Gelderland. Het dorp telt ongeveer 26.000 inwoners. Het dorpje werd een zelfstandige gemeente in 1972; daarvoor hoorde het bij de gemeente Nunspeet. Ermelo kent een groot aantal kleine kerken en een flink aantal Rooms-Katholieke kerken. Ten zuidoosten vind je de Ermelosche Heide, een prachtig glooiend heidegebied van ongeveer 350 hectare.

Niet alleen leuke dorpen, maar ook prachtige natuurgebieden maken onderdeel uit van deze leuke tocht. Het Leuvenumse Bos is een gevarieerd loof- en naaldbos dat bestaat uit vier deelgebieden, die elk een eigen flora en fauna hebben. Een grote stuifzandvlakte met hoge zandduinen is er één van; de Hulshorsterheide. In de Leuvenumse bossen komt veel wild voor; van zwijnen tot reeën en edelherten. Om deze populaties gezond te houden, zijn er wildbruggen aangelegd en dood hout blijft liggen. Zo breiden ook andere populaties zich uit. Bodemdiertjes, insecten en paddenstoelen voeden zich met dood hout en trekken insecteneters zoals de specht en de das aan. Ook boommarters en uilen scharen zich onder de soorten die in het bos prima weten te overleven, terwijl in het stuifzandgebied onder de droge heideplanten bedreigde diersoorten als de zandhagedis, de heivlinder, de mierenleeuw en de nachtzwaluw hun kostje bij elkaar scharrelen.

Het Monument F/Lt.John Burton Shillitoe is een gedenkteken aan de rand van het Hulshorsterzand. Het eert de gelijk genaamde militair, die na een aanval met spitfires van het 127 squadron sneuvelde in 1944. John Burton Shillitoe is begraven op de algemene begraafplaats van Nunspeet.

Aan de rand van Hierden zie je De Essenburgh staan. Vermoedelijk stond er een voorganger op de plek van het kasteel, maar op de geschriften die dit vermeldden na is hiervoor nooit bewijs gevonden. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Johan Coolwagen, die met het prestigieus statussymbool een plaats binnen de Ridderschap van Veluwe wilde verwerven. Dit mislukte en hij moest het kasteel verkopen aan zijn schuldeisers. De Essenburgh zag vervolgens vele eigenaren komen en gaan, tot uiteindelijk de Norbertijnen het in gebruik namen als klooster. Tegenwoordig worden er congressen, seminars, bedrijfspresentaties en andere evenementen zoals bruiloften in het kasteel georganiseerd.

Via Hierden kom je in Harderwijk, waar molen De Hoop en Jachthaven Haven Harderwijk dicht bij elkaar tegenkomt. De windkorenmolen werd gebouwd in 1998 en vervangt een andere molen die in 1969 volledig uitbrandde, maar die op een andere locatie stond. Bij de bouw van deze stellingmolen is de romp van een andere molen uit Oldenzaal hergebruikt. Doordat deze houten achtkant al in 1779 werd gebouwd, lijkt De Hoop ouder dan hij daadwerkelijk is. De molen heeft drie koppels maalstenen die op zaterdagen bezichtigd kunnen worden, maar de molen is ook open voor publiek wanneer hij op andere dagen draait.

Neem ook een kijkje in de jachthaven. Deze haven is al meer dan 40 jaar oud en straalt een gezellige sfeer uit. De watersport is in de loop van de jaren toegenomen. Vanuit de jachthaven kun je heerlijk over de boulevard naar de Vischpoort. Je kunt hier ook volop verse vis kopen of andere levensmiddelen aanschaffen.

Nadat je Harderwijk achter je laat, zet je koers naar Ermelo. De Bevrijdingsboom Ermelo is een rode beuk (Fargus sylvatica ‘Atropurpurea’) die op 4 mei 1946 werd geplant om de Nederlandse bevrijding te herdenken. De beuk staat centraal tegenover het station van Ermelo.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

55
55 (Wijtgraaf, 3849RE, Hierden, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

55
Jouw startpunt
Knooppunt 55
Wijtgraaf
3849RE Hierden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Harderwijkerweg
8077TZ Nunspeet

Gelrepoort

Boerhaavelaan
3843AN Harderwijk
0341 - 43 04 74
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Harderwijk-shutterstock_Molen de Hoop Havendijk 94009543-klein

De Hoop

Windmolen

Deze stellingmolen aan de Strandboulevard in Harderwijk werd g...

Meer informatie
Geen foto van Monument F/Lt.John Burton Shillitoe

Monument F/Lt.John Burton Shillitoe

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Jachthaven Haven Harderwijk

Jachthaven Haven Harderwijk

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Dennis, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 120865 | Toegevoegd op 16-5-2013 | Laatst gewijzigd op 8-10-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding