Texels de Cocksdorp, Eierland en Oosterend

Fietsroute 119058

Aangeboden door:

2668 161

Omschrijving

Nationaal Park Duinen van Texel is een natuurgebied van 43 vierkante kilometer groot en vormt een zee van duinen zo ver je kunt kijken over de hele westkant van Texel. Het gebied bestaat uit vijf deelgebieden, die elk even mooi zijn. Texel is door de rust een ruimte het thuis van vele diersoorten: de gewone zeehond en de grijze zeehond zie je langs de kustlijn en verder in de duinen huppelen konijnen, hazen waar hermelijnen jacht op maken. Als je geluk hebt, zie je in de zee een witsnuitdolfijn zwemmen. Het zal je niet verbazen veel verschillende vogelsoorten te zien: de rotgans, toendrarietgans, lepelaar, bergeend, smient, kievit en bonte strandloper zijn slechts enkele van de gevederde dieren die hun heil op het eiland komen zoeken. Parkeer je auto gratis bij de supermarkt (adres: 1795JV, Roggeslootweg Texel Nederland) en doe hier je inkopen voor onderweg. Wat dacht je van een lekkere verfrissende slok water, een heerlijk hartig stukje kaas of een dorstlessende appel, waar je in de duinen van kunt genieten? Als je je boodschappen hebt afgerekend, stap je op de fiets en begeef je je naar molen Het Noorden. Deze poldermolen staat ten noorden van Oosterend en werd daar in 1878 geplaatst. Bij de bouw werd de molen voorzien van een Vijzel en in 1928 werden er stroomlijnwieken en drie schroefpompen geplaatst. Halverwege de twintigste eeuw raakte de molen in verval doordat hij buiten bedrijf kwam. Herstelwerkzaamheden maakten de molen weer maalvaardig en anno 2013 bemaalt Het Noorden op vrijwillige basis opnieuw de polder, door het water in een circuit rond te malen. Teruggekomen bij de supermarkt, raden we je aan om de gelegenheid aan te grijpen om hier de ingrediënten voor een heerlijk avondmaal te kopen. Zo kan je thuis, binnen het comfort van je eigen keuken, een smakelijke maaltijd bereiden. Met een lekker wijntje en je favoriete maaltijd kan je dan ontspannen en gezellig aan je eigen eettafel de dag afsluiten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

28
28 (1795LR, Texel, North Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

28
Jouw startpunt
Knooppunt 28
1795LR Texel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Krimweg
1795HP Texel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Het Noorden

Het Noorden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jeremy, Anders

op:

"Mooie gevarieerde route met leuke zijpaden die anders niet zou meenemen. Tip neem De Koog en de Noordkaap mee als je deze route gaat rijden."

  op:

"Mooi Texel"

 geplaatst op:  

Zeer mooie fietsroute, zee, stadje, duinen. Prachtig. Tip: vertrekpunt 28 is niet te vinden. Zet je auto op de parking naast de campingwinkel "Van Tongelen" op de krimweg. Je kan vanaf daar ook de route beginnen volgen.

"Leuke tocht"

 geplaatst op:

Onduidelijk net voor nummer 28, kan veel beter

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 119058 | Toegevoegd op 24-4-2013 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding