Bakkum, Alkmaar en Egmond aan den Hoef

Fietsroute 119057

Aangeboden door:

2597 131

Omschrijving

Je fietst door gezellige nauwe straatjes, over mooie hofjes en langs prachtige grachten, maar wat Alkmaar écht onderscheidt is natuurlijk de kaasmarkt en het kaasmuseum. Verken de “Kaasstad” met haar historische centrum, dat maar liefst 700 gemeentelijke en 339 rijksmonumenten telt. Voordat je op de fiets stapt en richting de eerste bezienswaardigheid in Domburg vertrekt, kan je bij de supermarkt (adres: 901NZ, Zeeweg Castricum Nederland) nog even wat lekkers kopen voor onderweg. Neem de tijd om langs de schappen te lopen en een keuze te maken uit de overvloed aan zoete of hartige lekkernijen, een gezond stukje fruit en verschillende dranken. De eerste bezienswaardigheid tijdens de fietstocht is het Julianaklooster. Het pand werd in 1930 gebouwd en bood onderdak aan de Liefdezusters van Juliana de Falconieri. In 2005 verliet de orde het klooster en in 2009 werd er een grootscheepse verbouwing gestart en werd het pand omgetoverd tot een verblijf waar individuele gasten en groepen welkom zijn. Daarna kom je langs de Varnebroerker molen, een wipwatermolentje dat een voorganger had die de polder het Maalwater bemaalde. De molen staat karakteristiek in een weiland en heeft daardoor een grote landschappelijke waarde. In het eerste half jaar van de 2013 wordt de molen gerestaureerd, zodat het molentje weer mee kan gaan draaien in de waterhuishouding van de Baafjespolder. De volgende bezienswaardigheid op de route is de Molen van Piet, die ook wel molen De Groot wordt genoemd. Het is een achtkante stellingmolen die koren maalt. De molen is ooit gebouwd als walmolen en domineert sindsdien het stadsbeeld. In 1884 is de molen gekocht door Cornelis Piet, welke onderin de molen een woning liet maken. Hierdoor kreeg de molen in de volksmond de nieuwe naam: de Molen van Piet en werd de oorspronkelijke naam nauwelijks meer gebruikt. Binnen de stadsgrenzen van Alkmaar staat ook grondzeiler de Geestmolen, die in 1556 werd gebouwd. De achtkante binnenkruier bemaalde de 170 hectare grote Geestmolenpolder. Uiteindelijk verrees er een hele nieuwbouwwijk om de molen, waardoor hij geen wind meer vangt. Opmerkelijk is dat de Geestmolen een eigen bedstee heeft, maar dat nooit bewoond is geweest. Je fietst door een gebied met bloembollenvelden. Via de zee van kleuren kom je in de buurt van Egmond aan den Hoef, waar de Koffiemolen (romp/restant) staat. Deze achtkante beltmolen werd gebouwd in 1899 voor het malen van koren. Een eerste blik op de molen vertelt je dat deze niet meer maalvaardig is. Tegenwoordig is de Koffiemolen eigendom van de Raad Bouwontwikkeling B.V. in Katwijk. Voordat je je fiets op de fietsendrager van de auto tilt, kan je in de supermarkt nog even boodschappen doen. Hier haal je alle spulletjes om thuis een heerlijk diner te bereiden. Zo kan je je maag aan je eigen, gezellige eettafel vullen en nagenieten van de dag in jouw vertrouwde, huiselijke sfeer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

15
15 (Zeeweg 3, 1901NX, Castricum, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

15
Jouw startpunt
Knooppunt 15
Zeeweg
1901NX Castricum
Plan route naar startpunt

Bezoekerscentrum De Hoep

Johannisweg
1901NZ Castricum

Parkeerplaats

Johannisweg
1901NZ Castricum

Treinstation Castricum

Stationsweg
1901AA Castricum

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen van Piet

Molen van Piet

Windmolen

Midden in Alkmaar vind je de Molen van Piet. Deze stellingmole...

Meer informatie
Geen foto van Varnebroeker

Varnebroeker

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Julianaklooster

Julianaklooster

Abdij

Verspreid over België en Nederland liggen tal van abdijen, waa...

Meer informatie
Geen foto van Geestmolen

Geestmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 119057 | Toegevoegd op 24-4-2013 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding