Bergenroute

Fietsroute 119043

Aangeboden door:

4077 91

Omschrijving

Verscholen tussen de bossen en aan de oever van de Vecht ligt Ommen, een oude Hanzestad met een rijke geschiedenis, schitterende natuurgebieden en een bruisend centrum. De Bergenroute gaat over de Besthmener-, Archemer- en Lemelerberg, een groots natuurterrein van Landschap Overijssel. Door de heide en jeneverbessen even klimmen naar zo’n 78 meter hoogte en dan ... heel Overijssel kunnen overzien tot in Duitsland. Daarnaast gaat de route langs stille heideterreintjes, mystiek jeneverbesstruweel en loofbos. Genieten dus, van deze zeer gevarieerde route!
Bezienswaardigheden

Huize Het Laer
Huize Het Laer stamt uit het einde van de 16e eeuw en wordt omgeven door een landgoed met Engelse landschapstuinen. In de Barokke voortuin bevindt zich een prieel, gemaakt van o.a. marmer, zink en gietijzer. Het huis is door verschillende adellijke geslachten bewoond geweest (Van Laer, Muler, Van Voorst, Van Rechteren, Sandberg, Storm van ‘s Gravensande).

Nieuwebrug
Eeuwenlang was dit een belangrijk punt aan de Regge. In de herberg (die nu nog bestaat) vergaderden regelmatig Ridderschap en Steden van Overijssel, die over belangrijke zaken beslissingen moesten nemen. Een van de beslissingen die werd genomen, was het besluit tot het afzweren van de koning van Spanje.

Lemelerberg ? schaapskooi
Het prachtige natuurgebied de Archemer- en Lemelerberg is een heuvelachtig terrein, dat ongeveer 1000 ha. groot is. Het gebied maakt deel uit van de Overijsselse heuvelrug. Het hoogste punt ligt 76,5 meter boven zeespiegel en bij dit uitkijkpunt kun je bij helder weer zelfs Zwolle zien liggen. Om te zorgen dat het gebied open blijft en het gras niet te hoog groeit, heeft Landschap Overijssel sinds 1979 een schaapskudde rondlopen in het gebied. Vrijwel het hele jaar door loopt de herder met zijn schaapskudde over het heidegebied rond de Lemelerberg. ‘s Morgens vertrekt hij met de kudde en zijn vier honden naar de hei, waarna hij aan het eind van de middag weer terugkeert naar de schaapskooi.

Natuurgebied Eerder Achterbroek
Een meer dan schitterend gebied van Vereniging Natuurmonumenten, waar de vochtige gronden uitsluitend worden gebruikt om te hooien of vee te weiden. Het iets hoger gelegen land is voor de akkers en de wegen, de houtwallen liggen op de grens van de graslanden en bouwlanden. Zo was het hier in de late middeleeuwen en zo is het hier nog steeds. Een plaats waar ook zeldzame diersoorten als de das, de steenuil en de marter zich thuis voelen.

Boerderij De Meulenhorst
Deze boerderij dankt zijn naam waarschijnlijk aan de molen die hier vroeger heeft gestaan. Deze is in 1747 omgewaaid. Wel staat er nog een achtkantig rosmolenhuis, waarin vroeger een paard de karn aandreef. Zo werd de melk gekarnd om daarna boter te maken. Nu is hier een biologische melkveehouderij gevestigd, waar je terecht kan voor een boerenijsje.

Kasteel Eerde
Een van oorsprong middeleeuws kasteel van waaruit roofridder Evert van Essen in de tweede helft van de 14de eeuw de omgeving terroriseerde met zijn roof- en plundertochten. In 1715 werd het kasteel in opdracht van Johan Werner, baron van Pallandt, met gracht en bouwhuizen bijna volledig herbouwd tot wat het nu is. De baron breidde het landgoed uit tot in totaal 1667 hectare en ruim twintig boerderijen. Tevens werd het barokke parkbos met zijn rechte en strakke lanen aangelegd. In het kasteel is sinds 1931 een internationale school gevestigd, waardoor het kasteel niet te bezichtigen is.

De Sahara ? Besthmenerberg
De Sahara is een 20 hectare grote zandverstuiving die ontstaan is door overbegrazing. Om het stuiven tegen te gaan werd meestal tot bebossing overgegaan. Doordat de Sahara vrij toegankelijk is en door onder andere spelende kinderen wordt bezocht, wordt voorkomen dat de zandverstuiving dichtgroeit. Nabij de Sahara ligt de Besthmenerberg. De Besthmenerberg is een 34 meter hoge stuwwal die ontstaan is in de laatste ijstijd. Bovenop de Besthmenerberg staat een uitkijktoren met uitzicht over de wijde omgeving.

De Stekkenkamp
Bij deze prachtige Sallandse boerderij uit 1748 werden vroeger eikels gepoot. De stekken werden gebruikt om de landgoederen in de omgeving te voorzien van nieuwe aanplant. En zo is de boerderij aan zijn naam gekomen ‘De Stekkenkamp’. De boerderij is in gebruik door de stichting Vechtgenoten (inloophuis voor kankerpatiënten).

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

42
42 (Stationsweg, 7731GJ, Ommen, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

42
Jouw startpunt
Knooppunt 42
Stationsweg
7731GJ Ommen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Prinses Julianastraat
7731HM Ommen

Tourist Info Ommen

Kruisstraat 3
7731 CR Ommen

Tourist Info Ommen

Kruisstraat 3
7731 CR Ommen
+31 (0)529 45 17 37
Stuur een mail

Treinstation Ommen

Stationsweg 35
7731 AX Ommen

Natuurinformatiecentrum Ommen / Bestmermolen

Manitoba rotonde
7731AJ Ommen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Landgoed het Laer

Landgoed het Laer

Landgoed

Op dit landgoed staat een oude havezate. Wanneer het huis prec...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Johan

op:

Hans

op:

"Mooie omgeving, enkel de fietspaden waren soms erg smal"

  op:

Rene

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 119043 | Toegevoegd op 24-4-2013 | Laatst gewijzigd op 22-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding